זריקה לעין

תחום רפואת העיניים התקדם מאוד בטיפול במחלות עיניים שונות. שיטה פורצת דרך כזו היא השימוש בזריקות לעיניים, שהוכחו כיעילות ביותר בניהול מספר מחלות מסכנות ראייה. זריקות עיניים, הידועות גם כזריקות תוך-זגוגיות (intravitreal injections), כוללות מתן זהיר של תרופות לתוך העין. כאן נחקור כיצד פועלות הזרקות לעיניים, התוויותיהן, החומרים בהם נעשה שימוש בזריקה לעין, מחלות נפוצות המטופלות בזריקות עיניים, סיבוכים פוטנציאליים וכיצד הן משתוות לאפשרויות טיפול אחרות.

זריקה לעין
זריקה לעין

כיצד פועלות הזרקות לעיניים?

הזרקות עיניים מבוצעות על ידי רופאי עיניים מיומנים במיוחד בטכניקה מיוחדת. לפני ההליך, העין מורדמת עם חומר הרדמה בצורה מקומית כדי למזער את אי הנוחות שעשויה להיות מורגשת במהלך הפרוצדורה. בעזרת מחט עדינה מוזרקת כמות קטנה של תרופה בדיוק לג'ל הזגוגי, שהוא כאמור החומר הצלול דמוי הג'לי הממלא את מרכז העין.

התרופה המוזרקת בשיטה זו נועדה לטיפול ברכיבים ספציפיים בתוך העין, כגון כלי דם לא תקינים או תהליכים דלקתיים. על ידי מתן התרופה ישירות לתוך העין, זריקות לעיניים יכולות להשיג ריכוזים גבוהים של התרופה באזור הרצוי, למקסם את ההשפעות הטיפוליות שלהן תוך מזעור תופעות לוואי מערכתיות.

אינדיקציות להזרקת עיניים

הזרקת עיניים משמשת בעיקר לטיפול במצבים המשפיעים על הרשתית והמבנים הסובבים אותה. כמה אינדיקציות נפוצות להזרקת עיניים כוללות:

  1. ניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD Age-related macular degeneration): מצב פרוגרסיבי זה משפיע על החלק המרכזי של הרשתית, מה שמוביל לאובדן הראייה המרכזית. הזרקות עיניים יכולה לעזור להאט את התקדמות AMD ולשמור על הראייה.
  2. רטינופתיה סוכרתית: רטינופתיה סוכרתית היא סיבוך של סוכרת הפוגע בכלי הדם ברשתית. הזרקות עיניים יכולה להפחית נפיחות, לשלוט בצמיחת כלי דם חריגה ולמנוע אובדן ראייה.
  3. חסימת וריד הרשתית: מצב זה מתרחש כאשר וריד המוביל דם הרחק מהרשתית נחסם, מה שמוביל לאובדן ראייה. הזרקות לעיניים יכולות לעזור לנהל את הנפיחות הבסיסית ולשפר את הראייה.
  4. בצקת מקולרית: נפיחות בחלק המרכזי של הרשתית, המכונה בצקת מקולרית (macular edema), עלולה לגרום לראייה מטושטשת או מעוותת. הזרקות לעיניים ניתנות לרוב כדי להפחית את הנפיחות ולשפר את חדות הראייה.
  5. אובאיטיס: מתייחס לדלקת של Uvea, השכבה האמצעית של העין. זריקות עיניים עם קורטיקוסטרואידים או תרופות אנטי דלקתיות אחרות יכולות לסייע בשליטה על הדלקת ולמנוע סיבוכים.

חומרים המוזרקים לעין

הזרקת עיניים כרוכה במתן סוגים שונים של תרופות, בהתאם למצב הבסיסי. כמה חומרים בשימוש נפוץ כוללים:

  1. חומרים נגד גורם גדילת תאי אנדותל (anti-VEGF): תרופות אלו מעכבות צמיחה של כלי דם לא תקינים בעין, מונעות דליפה ומפחיתות נפיחות.
  2. קורטיקוסטרואידים: לתרופות אלו יש תכונות אנטי דלקתיות חזקות והן משמשות לשלוט בדלקות הקשורות למחלות עיניים שונות.
  3. אנטיביוטיקה ותרופות אנטי פטרייתיות: במקרים מסוימים, ניתן להשתמש בזריקות לעיניים למתן אנטיביוטיקה או תרופות אנטי פטרייתיות לטיפול בזיהומים ספציפיים המשפיעים על העין.

סיבוכים של הזרקות עיניים

בעוד שהזרקות לעיניים בטוחות בדרך כלל, יכולים להיות להן כמה סיבוכים אפשריים. הסיבוכים הנפוצים ביותר כוללים:

  1. זיהום: למרות שהוא נדיר, קיים סיכון קטן לפתח דלקת עיניים לאחר ההליך. סימני זיהום כוללים אדמומיות, כאבים, הפרשות או החמרה בראייה.
  2. לחץ תוך עיני מוגבר: חלק מהאנשים עלולים לחוות עלייה זמנית בלחץ התוך עיני, אשר ניתנת לניהול עם ניטור וטיפול מתאים.
  3. דימום: לעיתים עלולים להופיע דימומים קטנים בתהליך ההזרקה, המובילים להופעת מצופים בשדה הראייה. רוב המקרים נפתרים ללא השפעות ארוכות טווח.

השוואת הזרקות עיניים לטיפולים אחרים

הזרקות עיניים חוללו מהפכה בטיפול במחלות עיניים רבות ויש להן מספר יתרונות על פני אפשרויות טיפול אחרות:

  1. גישה ממוקדת: זריקות עיניים מאפשרות החדרת תרופות בדיוק לאזור הפגוע של העין, תוך מקסום יעילות ומזעור תופעות לוואי מערכתיות.
  2. פולשנות מינימלית: בהשוואה להתערבויות כירורגיות, הזרקות לעיניים אינן פולשניות יחסית ולעיתים קרובות ניתן לבצע אותן במסגרת חוץ.
  3. השפעות ארוכות טווח: במקרים רבים, הזרקת עין בודדה יכולה לספק יתרונות מתמשכים לתקופה ממושכת, ולהפחית את תדירות הטיפול.

סיכום

הזרקות לעיניים שינו את הגישה למצבי עיניים שונים מסכני הראייה, ואפשרו תוצאות משופרות ושמירה על תפקוד הראייה. על ידי מתן תרופות ישירות למקום הפעולה, הזרקות לעיניים חוללו מהפכה בטיפול במחלות כגון ניוון מקולרי הקשור לגיל, רטינופתיה סוכרתית, חסימת ורידים ברשתית, בצקת מקולרית ואובאיטיס. למרות שסיבוכים נדירים, על המטופלים להיות ערניים ולדווח מיידית על כל דאגה לרופא העיניים שלהם. עם התקדמות מתמשכת במחקר עיניים, הזרקות עיניים ממשיכות לסלול את הדרך לטיפול משופר בראייה, ומציעות תקווה למי שמתמודד עם הפרעות עיניים חמורות.

author avatar
פרופ מייקל מימוני מנהל יחידת קרנית, מחלקת עיניים, קריה רפואית רמב"ם
פרופ' מייקל מימוני הינו מנהל יחידת הקרנית במחלקת עיניים בקריה רפואית רמב״ם ופרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון. הוא מכהן כיושב ראש חוג קרנית של ישראל מטעם איגוד רופאי העיניים הישראלי. פרופ' מימוני נבחר כרופא עיניים מוביל בתחומו (קרנית) בשנים 2023 ו2024 (שנתיים ברציפות) לפי דירוג של duns 100 המבוסס על ידי סקר בקרב כלל רופאי העיניים בישראל.