פעילות גופנית אחרי ניתוח קטרקט
קטרקט הוא מצב נפוץ בו קיימת ירידה באיכות הראייה בעקבות התפתחות עכירות בעדשת העין. קטרקט מזוהה בדרך כלל עם שינויים הקשורים בגיל המטופל, אך מצב זה יכול להיגרם גם בעקבות סכרת, נטילת תרופות כרונית או חבלה לעין. הקצב בו מתפתח קטרקט שונה בין אנשים שונים וכך גם הזמן בו מומלץ לעבור ניתוח להסרת הקטרקט. ההחלטה לביצוע הניתוח תלויה בהערכת הפגיעה באיכות החיים והראייה של המטופל.
ניתוח הקטרקט הוא הליך יחסית מהיר, כ- 15-30 דקות, ולאחר התאוששות קצרה ניתן לחזור הביתה. הניתוח אינו כואב וזמן ההחלמה מהיר יחסית. זהו נחשב ניתוח בטוח ובעל אחוזי הצלחה גבוהים ביותר. ההחלמה אחרי ניתוח קטרקט יכולה להשתנות ממטופל למטופל, אך ברוב המקרים היא אורכת עד כשבוע במהלכו העיניים משתקמות והראייה מתנרמלת. במהלך זמן התאוששות זה, מומלץ כי המטופלים ימנעו מפעילות מאומצת על מנת לאפשר לעיניהם החלמה מלאה.
מתי ניתן לחזור לפעילות גופנית אחרי ניתוח קטרקט?
מומלץ להימנע מפעילות גופנית אחרי ניתוח קטרקט לפחות שבוע לאחר הניתוח. כל חוסר נוחות או רגישות באזור העיניים לאחר הניתוח, תדעך במהלך כמה ימים וניתן להתחיל בפעילות גופנית קלה עד בינונית כמו הליכה או מתיחות. כדאי שלא לבצע תרגילים בהם נדרש כיפוף של הגוף שכן הם מעלים את הלחץ הפועל על העיניים.
כמו כן, מומלץ שלא לצלול מתחת למים במשך כשבועיים לאחר הניתוח, זאת על מנת להפחית את הסיכוי לזיהום. מים נושאים עמם מגוון בקטריות שיכולות להסב נזק לעיניים ולפגום בתהליך החלמתן. ניתן להתקלח או לשטוף את השיער אך יש להישמר מטיפות מים שיכולות להיכנס אל העיניים.
מבחינת מאמץ גופני רב, כדאי להימנע מפעילות גופנית אחרי ניתוח קטרקט לפחות ארבעה שבועות לאחר הניתוח. ייתכן כי הרגישות באזור הניתוח תדעך לאחר מספר ימים אך עם זאת חשוב להמתין את פרק הזמן המומלץ לפני ביצוע כל פעילות גופנית מאומצת או עד לייעוץ מהמנתח או אופטומטריסט מומחה. פעילות גופנית מאומצת כמו ריצה, אירובי, יוגה, הרמת משקולות, כדורגל, ריצה, רכיבה על אופניים, טניס ועוד.
הגבלות בפעילות פיזית לאחר ניתוח קטרקט
ביצוע פעילות גופנית אינטנסיבית גורמת ללחץ בעיניים לעלות ולכן חשוב לשמור על לחץ זה נמוך ככל הניתן על מנת לסייע לריפוי מהיר יותר. ענפי ספורט רבים בעוצמה גבוהה יכולים לגרום לאבק ולפסולת להיכנס אל העיניים באופן בלתי צפוי, מה שעלול לגרום לזיהום. בפרק הזמן בו העיניים מתאוששות מניתוח הקטרקט, חשוב לשמור עליהם נקיות וסטריליות על מנת להחלים כראוי.
כאשר מספקים לעיניים את פרק הזמן הדרוש על מנת להתאושש, מורידים את הסיכון לתגובות שליליות כמו הצטברות נוזלים, נפיחות, לחץ עיניים מוגבר, פגיעה בעדשה והיפרדות רשתית. למרות שניתוח קטרקט הוא הליך מהיר, חשוב לזכור כי מדובר בהליך כירורגי ולכן הגוף דורש פרק זמן מתאים על מנת להחלים ממנו בדומה לכל ניתוח אחר.
דרכים לשמירת בטיחות העיניים במהלך פעילות גופנית
קיימים מגוון אמצעים פשוטים שכל מטופל יכול לנקוט כדי להבטיח שהחלמתו מניתוח קטרקט תתבצע על הצד הטוב ביותר. טרם ביצוע הפעילות הגופנית יש לבחור לבצע את הפעילות בסביבה שאינה חולית או מאובקת, זאת כדי להימנע מגירויים בעיניים בתקופה שלאחר הניתוח. כמו כן, מומלץ להרכיב משקפי שמש בחוץ במהלך ביצוע הפעילות הגופנית. באותה מידה, ניתן להרכיב משקפי מגן על מנת שלא לגרד את העיניים ולהגן עליהן מגופים זרים.
כאמור, פעילות גופנית ברמות שונות מותרת לביצוע לאחר ניתוח קטרקט אך בצורה הדרגתית. אם במהלך ביצוע פעילות גופנית אחרי ניתוח קטרקט חשים כאבים בעיניים, ערפול ראייה, טשטוש ראייה, דימום מאזור הניתוח, הבזקים בראייה, בחילות והקאות, יש לפנות אל רופא העיניים בהקדם.
החשיבות של שמירה על אורח חיים בריא
קטרקט יכול לא רק להזיק לראייה של אדם, אלא גם להשפיע על הבריאות והרווחה הכללית שלו. ניתוח קטרקט משפר את חדות הראייה של המטופל, אשר בתורו משפרת את איכות חייו וכן את הבריאות הגופנית הכללית, התפקוד, הקוגניציה והרווחה הרגשית. חדות ראייה משופרת המושגת על ידי ניתוח קטרקט, גורמת לכך שהסיכונים או השכיחות של מעידה ונפילה, שעלולים לגרום להשפעה משמעותית על הבריאות, מופחתים באופן משמעותי. לאחר סיום תקופת ההחלמה מניתוח קטרקט, המטופלים יכולים לחזור ולקחת חלק בפעילויותיהם היום-יומיות.
לסיכום
על מנת לאשר מהלך ריפוי מלא עבור העיניים, יש להפעיל שיקול דעת לפני ביצוע פעילות גופנית אחרי ניתוח קטרקט. כשבוע לאחר הניתוח ניתן לבצע פעילות גופנית קלה כמו הליכה ומתיחות. במהלך השבוע השני לניתוח, ניתן להתחיל בפעילות גופנית בינונית. עם זאת, מומלץ להמתין עם פעילות גופנית מאומצת לפחות ארבעה שבועות לאחר הניתוח. במהלך ביצוע הפעילות הגופנית וגם אחריה, יש לנהוג בזהירות הדרושה על מנת להבטיח כי העיניים לא יפגעו וכך גם תקופת ההחלמה מהניתוח.
מסגרת הזמן המדויקת שבה ניתן לחזור לביצוע פעילות גופנית תהיה שונה ממטופל למטופל. לכן, יש לפעול תמיד לפי הוראות הרופא ולקיים את פגישות המעקב. כך ניתן יהיה לשמור על מהלך ההתאוששות של העיניים ולהבטיח את החלמתן המלאה.