נפיחות בעפעף העליון
מה יכול לגרום לנו לחוש נפיחות בעפעף העליון?
אנו עלולים לחוות נפיחות בעפעף העליון או בתחתון או בשניהם, תופעה זו אינה נדירה ויכולים לסבול ממנה מבוגרים וילדים כאחד. העפעף הינו בעל עור דק מאוד, 1 מ"מ, ומכיל בין היתר בלוטות שומן, בלוטות דמע, ואת הריסים. חלקים אלו בעפעף עלולים להפגע במצבים רפואיים שונים ולפתח נפיחות. נפיחות זו עשויה להיות אסימפטומטית או לחלופין מלווה בגרד או בכאב. נפיחות בעפעפיים נבדלת מעיניים בולטות, אם כי כמה הפרעות מסויימות יכולות לגרום לשניהם.
מהן הסיבות עבור נפיחות בעפעף העליון?
לנפיחות בעפעפיים ישנן סיבות רבות. היא נובעת בדרך כלל מהפרעת עפעפיים אך עשויה לנבוע גם מהפרעות בארובת העין ובסביבתה או מהפרעות במקומות אחרים בגוף הגורמות לנפיחות מפושטת ובולטת ביתר קלות בעפעף בו העור דק.
הרבה פעמים הנפיחות תהיה התסמין היחידי, אך במקרים רבים יתווספו אליה תסמינים אחרים כגון אודם וכאב במידה וישנה דלקת, כמו כן גם הפרשות מהעפעף, דמע בעין ותחושת גוף זר אינם תסמינים נדירים.
מהן הסיבות השכיחות לעפעפיים נפוחים ?
- הגורמים הנפוצים ביותר לנפיחות בעפעפיים הם אלרגיים, כולל אלרגיה מקומית (רגישות למגע או אלרגנים באוויר) או תגובה אלרגית כלל מערכתית (לדוגמה, אנגיואדמה או בשילוב נזלת אלרגית).
- נפיחות של איזור אחד בעפעף אחד היא שכיחה ונגרמת לרוב על ידי בלוטת שמן חסומה (חלזיון) או זיהום חיידקי של זקיק ריס (סטיי או הורדיאולום), נפיחות בעפעף העליון במקרים אלו עלולה להופיע כגבשושית אדומה וכואבת.
גורמים פחות נפוצים לנפיחות עפעפיים כוללים:
- הפרעות הגורמות לנפיחות גוף כללית, במיוחד סוג של מחלת כליות הנקראת תסמונת נפרוטית
- זיהום חיידקי בעור העפעפיים ומסביב לעיניים (צלוליטיס פרספטלית או periorbital)
- דלקת כרונית של שולי העפעפיים (בלפריטיס) אשר עלולה לגרום מקומית לנפיחות בעפעף העליון
- תת פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם)
פעילות יתר של בלוטת התריס (היפרתירואידיזם)
פעילות יתר של בלוטת התריס עלולה לגרום לגלגלי עיניים בולטות אך אינה גורמת לעפעפיים נפוחים.
גורמים נדירים אך מסוכנים לנפיחות עפעפיים הם זיהום ברקמות הרכות בארובת העין ומסביב ומאחורי העין (אורביטל צלוליטיס) וחסימה של וריד בבסיס המוח על ידי קריש דם נגוע (פקקת סינוס מערית).
סימני אזהרה בהקשר של נפיחות בעפעף העליון
אצל אנשים עם נפיחות בעפעפיים, תסמינים ומאפיינים מסוימים מהווים סיבה לפנייה מהירה לרופא. כוללים:
- חום
- הפרשות מהעין
- אובדן ראיה
- ראיה כפולה או שינויים בשדה הראייה
- בליטה חריגה של אחת או שתי העיניים (פרופטוזיס)
אנשים עם סימני אזהרה צריכים לפנות לרופא מיד. אם חשים בכאב, והנפיחות לא עוברת, בדרך כלל נרצה לפנות לרופא תוך יום או יומיים.
כיצד יאבחן הרופא את סיבת הנפיחות?
רופאים שואלים תחילה שאלות על הסימפטומים וההיסטוריה הרפואית של האדם. לאחר מכן תבוצע בדיקה גופנית. הממצאים מההיסטוריה הרפואית, סיפור התסמינים והבדיקה הגופנית ירמזו לעתים קרובות על גורם לנפיחות העפעפיים ועל הבדיקות שאולי צריך לעשות.
מהן השאלות אותן ישאלו הרופאים אשר יכולים להצביע על מקור הבעיה ?
- כמה זמן הנפיחות קיימת
- האם ישנה נפיחות בעפעף העליון או התחתון, בעין אחת או בשתיהן
- האם התרחשה פציעה כלשהי (כולל עקיצות חרקים) או ניתוח עיניים
- האם קיימים גירוד, כאב, כאב ראש, שינויים בראייה, חום או הפרשות מהעין
- האם מתרחשים גם תסמינים המשפיעים על אזורים אחרים בגוף
- האם לאדם יש הפרעות (לדוגמה, מחלת לב, כליות או כבד) או שהוא נוטל תרופות (לדוגמה, מעכבי אנזימים הממיר אנגיוטנסין) הידועים כגורמים לנפיחות או שיש לו שינויים בסבילות לקור או לחום שעלולים להצביע על הפרעה בבלוטת התריס
- האם חלו שינויים כלשהם במוצרים ללא מרשם בשימוש על הפנים או סביב העין (לדוגמה, איפור חדש, קרמים לפנים או חומרי ניקוי או חומרי ניקוי חדשים להלבשת מצעים או מגבות).
ברוב המקרים, הרופאים יכולים לקבוע את הסיבה לנפיחות בעפעפיים על סמך התסמינים והממצאים במהלך הבדיקה הגופנית, ואין צורך בבדיקה. עם זאת, אם הרופאים חושדים בצלוליטיס אורביטלית או פקקת סינוס מערית, הם מבצעים מיד טומוגרפיה ממוחשבת (CT) או הדמיית תהודה מגנטית (MRI). אם יש חשד להפרעת לב, כבד, כליות או בלוטת התריס, הרופאים עושים בדיקות מעבדה ולעיתים בדיקות הדמיה שונות.
הדרך הטובה ביותר לטפל בנפיחות בעפעפיים היא לטפל בהפרעה שגורמת לנפיחות.