יובש בעיניים תרופות טבעיות

יובש בעיניים תרופות טבעיותמחלת עיניים יבשות היא מצב שכיח ומתרחשת כאשר כמות או איכות הדמעות לא אופטימליות. התמודדות עם אי הנוחות הנגרמת כאשר סובלים מיובש בעיניים יכולה להיות קשה ומשפיעה על איכות החיים ואף על איכות הראייה. תסמונת העין היבשה היא מונח כללי המשמש לתיאור עיניים יבשות שנגרמות עקב ירידה באיכות הדמעות או ירידה בייצור הדמעות. הסימפטומים עשויים לכלול :

תחושת גרד, יובש או כאב בשתי העיניים (המצב לרוב דו צידי אך יכול להשפיע על עין אחת יותר מהאחרת) , אדמומיות, הפרשות מהעיניים, רגישות מוגברת לאור, עייפות של העיניים וטשטוש ראייה.

קיימים מספר גורמים פוטנציאליים שיכולים לגרום לעין יבשה. חשוב להבין מה הסיבה כאשר אנו מטפלים במצב , אחרת הטיפול הינו סימפטומטי בלבד והבעיה צפויה לחזור. לעיתים קרובות מדובר בסיבות הניתנות לטיפול או בגורמים סביבתיים שניתן להימנע מהם. עם זאת, גם הטיפול הסימפטומטי חשוב ומשפיע על חיי היום יום של המטופלים ולכן שילוב של טיפול במקור הבעיה לצד הקלה סימפטומטית הוא אידיאלי.  בין גורמי הסיכון לפתח עין יבשה : גיל מתקדם, תרופות מסוימות, מצבים רפואיים שונים כמו תסמונת סיוגרן ומחלות בלוטת התריס, גורמים סביבתיים (עשן, רוח), עדשות מגע ואלרגיות.

מתי יש צורך לפנות לרופא עיניים במקרה של יובש?

במידה והיובש בעיניים מפריע ופוגע באיכות החיים כדאי להיוועץ ברופא. כמו כן בכל מצב של החמרה בתחושת היובש או בסימפטומים המתלווים לכך כמו אדמומיות ונפיחות, כאב, הפרשות וטשטוש ראייה חשוב ללכת להיבדק אצל רופא העיניים. עיניים יבשות הן בדרך כלל מצב זמני וחולף ובקרב אנשים רבים מדובר בתהליך הטבעי של הזדקנות העיניים. אולם, במקרים מסויימים יובש בעיניים יכול להעיד על מצב אחר, בין אם עיני או סיסטמי ועל כן חשיבות להבנת בסיס הבעיה.

להלן כמה שינויים באורח החיים וטיפולים טבעיים שיכולים להקל על יובש בעיניים, אך כאמור, כדאי שיבוצעו במקביל לבדיקת רופא ולטיפול בטיפות אם יש בכך צורך.

יובש בעיניים תרופות טבעיות

הימנעות מפקטורים סביבתיים – פקטורים סביבתיים הם סיבה נפוצה ליובש בעיניים, למשל חול, אבק ורוח. פקטור חשוב נוסף הוא סיגריות – עשן הסיגריות מכיל יותר מ7000 כימיקלים שיכולים לגרות את העיניים ולפגוע באיכות הדמעות. העשן מגביר באופן משמעותי את הסיכון לעיניים יבשות, ובמידה וכבר סובלים מהמצב מביא להחמרה.

הימנעות או הפחתת אלכוהול – שתיית אלכוהול יכולה לגרום להתייבשות ולהשפיע על איכות הדמעות.

הגבלת זמן המסך – אחד הסימפטומים הנפוצים ביותר של מאמץ עיניים דיגיטלי הוא יובש בעיניים. האדם הממוצע ממצמץ 12 פעמים בדקה, אך בעת שימוש במחשב או במסכים אחרים אנו מפחיתים את תדירות המצמוץ לכ-5 פעמים בדקה בלבד. כתוצאה מכך, העיניים נותרות זמן רב יותר ללא הרטבה ומתייבשות. בנוסף ליובש בעיניים נוטות יותר להתאמץ, דבר שגורם לכאבי ראש ומיגרנות. מומלץ לקחת הפסקות יזומות מהמסך לעיתים קרובות, לתת לעיניים זמן לנוח ולהירגע לאחר התמקדות במסך. ניתן להיעזר בשיטת 20-20 , עצימת העיניים כל 20 דקות למשך 20 שניות. שיטה נוספת בה אפשר להיעזר כאשר נמצאים מול מסך מחשב זמן רב הוא מיקום המסך מתחת לגובה העיניים. כך רוב הזמן העיניים עצומות למחצה דבר שמאט את אידוי הדמעות בין המצמוצים.

קומפרסים חמים – הדמעות שלנו מורכבות מכמה שכבות: שכבה מוצינית, מימית ושומנית. לכל אחד משלושת המרכיבים תפקיד חשוב ובמידה ונפגע- ייפגע גם תפקוד הדמעה. כאשר העפעפיים מודלקים ונוצרת עליהם קשקשת, קיימת אפשרות שבלוטות השומן ייסתמו ויובילו לפגיעה ברכיב השומני – שתגרור אחריה עין יבשה. בכדי למנוע מצב של סתימת בלוטות השומן או כדי לשחרר סתימות קיימות ניתן להיעזר בקומפרסים חמים. יש להרטיב מטלית או מגבת נקייה במים חמים (לשים לב שהמים לא חמים מדי על מנת לא לגרום לכוויה) , לסחוט אותה ולהניחה על עין סגורה למשך כמה דקות. כאשר המטלית מתקררת יש לטבול שוב במים החמים, לסחוט ולחזור על פעולה זו למשך כ-5 דקות , 3-4 פעמים ביום. ניתן ללחוץ בעדינות על קצה העפעף עם האצבע כדי לעזור לסחוט את הבלוטות ולשחרר שמנים במרקם קשיח שסותמים את הבלוטה. החום והלחות מסייעים לרכך ובכך לשחרר את השמנים. הקומפרסים החמים יכולים לסייע לטפל בדלקת העפעפיים הכרונית גם לאחר שתחושת היובש חלפה.

עיסוי עיניים – ישנם יתרונות רבים לעיסוי עיניים עדין : הקלה על תחושת מתח, שיפור זרימת הדם והרפיית השרירים. אף על פי שאין מגע ישיר עם העין, גירוי האזורים המקיפים את העין יכול להשפיע על תחושות העיניים ולעודד הפקת דמעות.

הקפדה על היגיינת הריסים והעפעפיים – שמירה על אזור העיניים נקי הכרחי להגנה על בריאות העיניים. זה יכול למנוע הצטברות של חיידקים שעלולים לגרום למחלות עיניים שונות כמו שעורה, בלפריטיס או דלקת לחמית. בלפריטיס היא דלקת עפעפיים (בדרך כלל כרונית) שנגרמת מבלוטות שומן סתומות או מזוהמות. כאמור, בלפריטיס הוא סיבה נפוצה מאוד ליובש בעיניים. ניתן להניח מעט שמפו תינוקות על קצות האצבעות ולעסות בעדינות את העין כאשר היא סגורה, ולהתמקד במיוחד בבסיסי הריסים. כמו כן ניתן להיעזר במגבונים ייעודיים לניקיון הריסים אותם ניתן להשיג בכל בית מרקחת וללא מרשם.

איזון רמות הסוכר בדם – חשוב במיוחד אם המטופל סובל מסכרת. סכרת עלולה לגרום לפגיעה בעיניים עקב זרימת דם מוגבלת לכל הגוף. הפגיעה העצבית עלולה לכלול את בלוטות הדמעות ולהוביל לייצור דמעות לקוי- וכתוצאה מכך לעיניים יבשות. הקפדה על אורחות חיים בריאים כמו תזונה נכונה ופעילות גופנית קבועה יכולים לסייע בשליטה ואיזון רמות הסוכר ובמידת הצורך טיפול תרופתי בהתאם להנחיות הרופא המטפל. בכך יופחת הסיכון לפתח נזק עצבי לאורך זמן ולשפר את תסמיני העין היבשה.

שינה טובה – השינה חיונית לבריאות הגוף והנפש ומאפשרת לעיניים להיות עצומות למשך זמן ארוך ברצף, מעניקה להן הגנה ומנוחה. השינה בריאה ומועילה לתפקודים רבים של גופנו : מפחיתה סטרס, מאפשרת בנייה ותיקון, זיכרון, בריאות הלב, מטבוליזם, רמות אנרגיה, מיומנויות קוגנטיביות ומסייעת למערכת החיסון . כאשר יובש העיניים נובע מהפרעה חיסונית השינה מסייעת ליובש העיניים על ידי ויסות הדלקת. מספר שעות השינה המומלצות משתנה בהתאם לגיל ולמצב הבריאותי, למשל כאשר חולים נדרשת שינה רבה יותר , וכך גם בגיל הילדות וההתבגרות. בקרב מבוגרים נדרשות בממוצע 8 שעות שינה לקבלת תפקוד מיטבי.

הקפדה על הידרציה ושתייה מרובה – כל חלק בגופנו זקוק למים על מנת להישאר בריא, כולל העיניים. אמנם המים הם לא הרכיב היחיד שמרכיב את הדמעות אך הם משמעותיים ומכילים 98% מהדמעות. (2% שומני, 1500 סוגי חלבונים) שתיית כוס מים עוזרת לשמור על לחות העיניים. בגופנו קיים מנגנון צמא שמעודד שתיית מים כאשר אני הופכים מיובשים, אם כן ניתן להקפיד על שתיית מים גם אם לא מרגישים בתחושת הצמא ולהקדים את ההתייבשות. יש לשאוף לשמונה עד עשר כוסות מים במהלך היום אך המלצה זו משתנה בהתאם למצב הבריאותי (למשל כשיש חום יש צורך בהידרציה רבה יותר)  , לרמת הפעילות  ולסביבה אליו נחשף גופנו כמובן. אם לא אוהבים מים ניתן לשתות במקום זאת כל משקה אחר שלא מכיל אלכוהול או קפאין (מומלץ כמובן להימנע משתיית משקאות ממותקים), מזונות עשירים במים כמו מלפפון ואבטיח משפיעים גם הם על מאזן המים בגופנו. אחת הדרכים לדעת את מצב ההידרציה בגופנו הוא בחינת גוון השתן – במידה וחסר צבע או צהוב בהיר, ככל נראה ההידרציה טובה. חשוב לציין ששתיית מים מוגזמת גם היא מזיקה לגופנו ורצוי להתייעץ על התאמת ההידרציה עם רופא המשפחה.

מכשירי אדים – אם החדר יבש- זה עלול להשפיע על לחות העיניים ולעודד אידוי דמעות מוגבר. מכשיר אדים מוסיף לחות לאוויר ויכול להקל על תסמינים הנגרמים כתוצאה מיובש בעיניים. מכשיר אדים יכול לסייע לבעיות בריאותיות אחרות הקשורות ליובש בניהן עור יבש, שיעול יבש, גירוי באף, יובש בגרון, כאב ראש וגודש בסינוסים.

חומצות שומן – אומגה 3 – סלמון, טונה או סרדינים למשל מכילים כולם חומצות שומן אומגה 3. מחקרים מצביעים על כך שהשומנים הבריאים האלה מסייעים לבלוטות ייצור השמן בעיניים לעבוד טוב יותר , דבר שיכול להקל על תחושת היובש ולעכב את אידוי הדמעות מהעיניים. קיימים מזונות נוספים העשירים באופן טבעי בשמני אומגה 3 , בניהם אגוזי מלך, שמנים צמחיים (כמו שמן קנולה ושמן סויה), זרעי פשתן וזרעי צ'יה. במידה ולא מקבלים מספיק אומגה 3 מהמזון ניתן ליטול זאת באופן מלאכותי בכדורים. יש להיוועץ ברופא המשפחה בטרם מתחילים ליטול תוספי תזונה מכיוון שהם עשויים להשפיע על מצבים בריאותיים קיימים או להתנגש עם טיפול תרופתי חיוני.

משקפיים –  שימוש במשקפיים – משקפי שמש , ראייה או משקפי ספורט זו אופצי מצויינת להגנה על העיניים. המשקפיים יכולות למנוע מחלקיקים או מחומרים שעלולים לגרות את העיניים (למשל אבק, רוח, חומרי ניקיון, אבקנים ועוד) להגיע אליהן ולהחמיר את תחושת היובש בעיניים. משקפי שמש מגנות על העיניים מפני קרנית UV ומפחיתים את הסינוור.

אופציה טיפולית נוספת וחשובה בעין יבשה הוא שימוש בטיפות עיניים. טיפות לובריקציה, הנקראות גם דמעות מלאכותיות, יכולות לעזור לטפל בחוסר הנוחות הנגרמת עקב יובש בעיניים. הן אינן פותרות את הבעיה אך מסייעות בטיפול הסימפטומטי. טיפות אלו מספקות לחות והקלה לעיניים יבשות בשל סיבות זמניות כמו עייפות או הימצאות באקלים יבש.

ניתן לקנות דמעות מלאכותיות ללא מרשם בבתי המרקחת. בשוק קיימים סוגים רבים של טיפות וחשוב להקפיד להשתמש בטיפות שאינן מכילות חומרים משמרים (ועל כן יש לשמור אותן במקרר לאחר הפתיחה). אפשר להתייעץ עם רופא העיניים בנוגע לסוג הדמעות המומלץ באופן אישי ולהתנסות עם טיפות שונות עד למציאת הטיפה האידיאלית. במידה והעיניים יבשות מאוד קיימת אופציה להשתמש במשחה או ג'ל לובריקציה אשר מספקים יותר לחות לעיניים ומאפשרים הקלה ממושכת יותר. עם זאת, מומלץ להשתמש במשחות והג'לים לפני השינה כי הם עלולים לגרום לטשטוש ראייה חולף זמן קצר לאחר השימוש.

טיפות לובריקציה מאפשרות הוספת אלמנטים שקיימים בדמעות באופן טבעי ומאפשרות הגנה על העיניים. במידה ולאחר השימוש מופיעים גרד, נפיחות, קושי בנשימה או תחושת סחרחורת יש להפסיק את השימוש בטיפות ולפנות לרופא. תגובה אלרגית לטיפות העיניים איננה שכיחה אך יש להכיר את הסימנים ולפעול בהתאם במידה ומופיעים.

לסיכום, שינוי אורחות החיים בשילוב עם טיפולים טבעיים וטיפות לובריקציה הם השלבים הראשונים בטיפול במחלת עין יבשה, במקביל לאבחון וטיפול במקור הבעיה.

author avatar
פרופ מייקל מימוני מנהל יחידת קרנית, מחלקת עיניים, קריה רפואית רמב"ם
פרופ' מייקל מימוני הינו מנהל יחידת הקרנית במחלקת עיניים בקריה רפואית רמב״ם ופרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון. הוא מכהן כיושב ראש חוג קרנית של ישראל מטעם איגוד רופאי העיניים הישראלי. פרופ' מימוני נבחר כרופא עיניים מוביל בתחומו (קרנית) בשנים 2023 ו2024 (שנתיים ברציפות) לפי דירוג של duns 100 המבוסס על ידי סקר בקרב כלל רופאי העיניים בישראל.