דמודקס
דמודקס
דמודקס הוא טפיל, קרדית, שחיה על הפנים ועל זקיקי השיער שלנו. היא עלולה לגרום לסיבוכים שונים בעור הפנים והעיניים כגון בלפריטיס, אקנה ועוד. דמודקס יכול להופיע בכל גיל, אך מחקרים מראים שהתפשטות דמודקס עולה עם הגיל ונצפתה במעל ל80% מהאוכלוסייה המבוגרת מגיל 60 שנים. ישנם שני סוגים ידועים של קרדית דמודקס, שניהם מיקרוסקופיים וניזונים מתאי עור מתים. הסוג הארוך יותר, דמודקס פוליקולורום (Demodex folliculorum) הוא הסוג שבסבירות גבוהה יותר ישפיע על הריסים שכן הוא ניזון מתאי העור המתים מסביב לריסים ולעפעפיים. הסוג הנוסף הוא קצר יותר , דמודקס ברביס (Demodex brevis), שחיים בבלוטות השומן שבעור. המחלה יכולה לפגוע קשות בעור, במיוחד כאשר המערכת החיסונית נחלשת והאוכלוסייה הטפילית משגשגת, ובנוסף עלול להחמיר מצבי עור נוספים. לרוב האנשים יש כמויות זעירות של קרדיות אלה והן עשויות להתפשט בין אנשים ובעלי חיים דרך מגע קרוב, אך כאמור, במצב חיסוני תקין ובכמויות שאינן גדולות לרוב הינן חסרות משמעות. במידה והינך חווה תסמינים וסימפטומים שעלולים להעיד על התפרצות קרדית באזור העיניים יש לפנות לרופא העיניים לצורך אבחנה וטיפול במצב.
סימפטומים של קרדית דמודקס על הריסים
סימפטומים של קרדית דמודקס על הריסים עשויים לכלול תחושת גרד בעור שמסביב לריסים , קשקשים , כתמים מחוספסים על פני העור, אדמומיות מסביב לעיניים , תחושת צריבה בעיניים, החמרת תסמיני עור קיימים או התלקחויות כגון רוזצאה ואקזמה (דרמטיטיס). בשלבים מתקדמים דמודקס עלול לגרום לדלקת (בלפריטיס) , שתתבטא בתסמינים אחרים כגון ריסים פריכים , עיניים דביקות, מצמוץ תכוף ועם הזמן אף לפגיעה בגדילת הריסים.
איך נדבקים עם דמודקס בפנים?
הקרדיות מועברות בין המארחים על ידי מגע של שיער ובלוטות החלב, והתפשטותן יכולה להיות גם עקב שימוש משותף באיפור כמו מסקרה, מברשות ריסים ומוצרי קוסמטיקה נוספים שמשמשים לאזור העיניים והריסים. ברוב המקרים הקרדיות חולפת ללא כל התערבות וללא סימפטומים. עם זאת, במקרים מסוימים אוכלוסיית הקרדיות נודדת ומתרבה בריסים. קרדיות נחקרות בהקשר של רוזצאה: מופיעות בכמויות רבות יותר בנוכחות מחלת עור זו , וככל הנראה מעורבת בגרימת המחלה. גורמים פוטנציאליים נוספים להתפרצות קרדית ריסים כוללים מחלות עור נוספות כמו דרמטיטיס, אקנה דלקתי, התקרחות, מצבים עוריים שונים ומערכת חיסונית מוחלשת , שיכולה להיגרם עקב מחלות כמו HIV , מחלות מולדות או כתוצאה מטיפול תרופתי שמדכא את מערכת החיסון.
טיפול בדמודקס
לפני שמתחילים את הטיפול צריך לקבל אבחנה על ידי ביופסיה פשוטה בה הריסים מגורדים קלות כדי לאסוף דוגמית מהשמן , מהרקמה ואף חלקיקי קרדיות. לאחר איסופה, הדוגמית נבחנת במיקרוסקופ שכן לא ניתן לראות את הקרדיות בעין בלתי מזוינת. במקביל לטיפול בטפיל עצמו חשוב לטפל במחלות העור הבסיסיות הנלוות. שמן עץ התה עשוי להוות אופציה טיפולית נוספת לטיפול בקרדית דמודקס באזור הריסים. כמו כן באבחנת דמודקס חשוב להקפיד על שטיפת פנים , נחיריים, אוזן חיצונית וצוואר מדי יום עם סבון. יש לכבס מצעים וכריות במים חמים ולייבש במייבש מחומם מיד עם תחילת הטיפול בטפיל ולחזור על הפעולות לפחות פעם בשבוע. כמו כן יש להרחיק את חיות המחמד ממשטח השינה , ובמידה ובני משפחה נוספים סובלים מסימפטומים שעלולים להעיד על הימצאות דמודקס גם עליהם להיבדק על ידי רופא עיניים ולהיות מטופלים בהתאם.
ישנם מספר טיפולים אפשריים לדמודקס. הראשון שבהם הוא שימוש בתכשירים מבוססים שמן עץ התה כגון מגבונים או שמפו לריסים המועשרים בשמן עץ התה. זה דורש טיפול יומיומי במשך מספר שבועות עד חודשים כדי להוריד את כמות הדמודקס בריסים. יש אפשרות להשתמש גם במשחות נוגדי פרזיטים כגון איברמקטין (IVERMECTIN) ולמרוח את זה על שפת העפעפיים ובאזור הפנים. אפשר לשוחח עם הרופא שלכם לגביי טיפול פומי (בכדורים) נגד דמודקס גם כן. ישנם כיום טיפולים מתקדמים יותר להורדת עומד הדמודקס בעזרת ביצוע MICROEXFOLIATION עם מברשות מיוחדות כגון BLEPHEX או MIBOLID PRO. אפשר גם לעשות סדרת טיפולי איי פי אל (IPL) שהוא קיצור לINTENSE PULSED LIGHT על מנת לטפל גם בדמודקס וגם בבלפריטיס המשני שהוא גורם לו.
כיצד ניתן למנוע דמודקס?
בריאות כללית , היגיינה וטיפול ראוי בעיניים יכול לסייע להימנע מקרדית בריסים מלכתחילה. קיימות כמה שיטות שיסייעו בכך : הימנעות משימוש במוצרי קוסמטיקה ואיפור משותפים או באיפור שפג תוקפו, שימוש באיפור וקוסמטיקה שאינם שומניים, שטיפת הפנים פעמיים ביום וניקוי עדין של אזור העיניים, שימוש במגבוני ריסים מדי יום , במיוחד אם מתאפרים או סובלי מעודפי הפרשות או שומן. במידה ואין שיפור אף על פי הטיפולים שצוינו יש לפנות אל הרופא המטפל לצורך הערכה נוספת. במקרים חמורים כמו של דמודקס בקרב מדוכאי חיסון כגון HIV ייתכן שיידרש טיפול פומי ולא רק מקומי להתמודדות עם הטפיל. ארדיקציה של הקרדית אינה מיידית בגלל מחזור החיים שלה שאורך כמה שבועות ועל כן מחייבת מעקב צמוד של רופא העיניים. בנוסף כדאי לפנות לרופא במידה ומחלות הבסיס כמו אקזמה או רוזצאה מחמירות, כי כאמור יש קשר בין המצבים . כאשר קרדית העין לא מטופלת היא עלולה לפגוע בעין ובראייה ולהוביל לעין יבשה ולפגיעה באורח החיים.