צילינדר בעין (אסטיגמטיזם \ אסטיגמציה)
אבחון צילינדר בעין מתבצע בבדיקה אצל רופא עיניים, לרוב בבדיקת ראייה פשוטה הבוחנת את יכולת המיקוד של העין. אסטיגמציה לרוב מתוקנת בצורה שמרנית באמצעות עדשת צילינדר או עדשות מולטיפוקל. במקרים מסוימים, ניתן גם להשתמש בעדשות מגע על מנת לטפל באסטיגמציה. ניתן גם לעבור הליך ניתוחי כדי לטפל בצילינדר בעין.
מהו אסטיגמטיזם?
אסטיגמטיזם או אסטיגמציה מתארים מצב בו הקרנית של העין איננה כדורית בצורה מושלמת, אלא מקבלת צורה יותר אליפטית וגלילית – על כן, מצב זה קרוי גם "צילינדר בעין". בעקבות שינוי מבני זה, קרני האור נשברות בצורה לא תקינה בכניסתן אל הקרנית, ומתקבלים מספר מוקדים על רשתית העין במקום מוקד אחד. כלומר, אסטיגמטיזם גורם לעיוות של קרני האור המגיעות אל העין וכך לראייה מטושטשת.
גורמים לאסטיגמטיזם
אסטיגמטיזם הוא מצב יחסית נפוץ באוכלוסייה ומוערך כי כ40% מהאנשים סובלים ממנו. הגורמים האפשריים להתפתחות אסטיגמציה או צילינדר בעין הם בעיקרם גנטיים, שבגינם התופעה לרוב מופיעה בגיל מוקדם. סיבות נוספות לצילינדר יכולות להיות גם פציעה או זיהומים שונים באזור העין וכן שינויים בצורת הקרנית לאחר ניתוח עיניים. בנוסף לכך, גם מחלת הקרטוקונוס גורמת להתפתחות צילינדר בעין, שכן במחלה זו, קרנית העין מקבלת צורה של קונוס וצורת שבירת קרני האור משתנה. כמו כן, ייתכן כי גם בגיל מבוגר תשתנה צורת העדשה או בעקבות צמיחת פטריגיום בעין.
סוגים של צילינדר בעין
צילינדר בעין מאופיין על ידי גודל וזווית אשר קובעים את מידת התיקון הנדרש. שני מדדים אלה משתנים בהם לצורת העדשה ובהתאם לגורם לאסטיגמטיזם. כך למשל, ייתכן מצב בו קיים צילינדר "רגולרי" כאשר העדשה היא אליפטית אך סימטרית או מצב בו קיים צילינדר "אי-רגולרי" כאשר העדשה אינה בעלת קימורים שווים ואינה סימטרית. ספקטרום הצילינדר בעין יכול לנוע מאסטיגמציה קלה (צילינדר נמוך) שגורם ל"מריחה" של טקסט רחוק עד מאסטיגמציה קשה (צילינדר חמור) בו ה"מריחה" הזו חריפה יותר ומתקבלת כבר בראייה מקרוב.
סימנים של אסטיגמטיזם
אסטיגמטיזם עלול להוביל לסימנים מגוונים של שיבוש ראייה. בין היתר, מצב של צילינדר בעין עשוי להביא כאמור לטשטוש ראייה, "מריחת" אורות בשעות הערב וסנוור מהם ואף כתמים בשדה הראייה. כמו כן, צילינדר בעין עלול לגרום לעייפות, לכאבי ראש ולבעיות ריכוז.
במקרה של צילינדר בעין אצל ילדים, זיהוי הסימנים הוא מאתגר. זאת מאחר וילדים לרוב אינם מודעים כי ראייתם אינה תקינה ולכן לא ידווחו על הפרעה בראייה. לפיכך, אם מזהים פזילה, שפשוף עיניים תכוף או כאבי ראש – יש לגשת ולהיבדק אצל רופא עיניים לילדים.
אבחנה של אסטיגמטיזם
אבחון צילינדר בעין מתבצע בבדיקה אצל רופא עיניים, לרוב בבדיקת ראייה פשוטה הבוחנת את יכולת המיקוד של העין. בנוסף, ניתן לעבור בדיקה על ידי קרטומטר המחשב את הקימורים השונים בקרנית העין, וכך מפיק מדדים לגבי הצילינדר.
סיבוכים של אסטיגמטיזם
צילינדר בעין הוא מצב דינמי המושפע מגורמים רבים (חיצוניים בעיקרם). לכן, במקרים מסוימים כמו אצל ילדים – ניתן לשפר את מידת הצילינדר בצורה משמעותית. טיפול בשלב מוקדם של צילינדר יכול למנוע התפתחות של עין עצלה. עם זאת, על פי רוב, מרבית האנשים עם צילינדר בעין דווקא סובלים מהחמרה של המצב לאורך הזמן.
טיפול באסטיגמטיזם
אסטיגמציה לרוב מתוקנת בצורה שמרנית באמצעות עדשת צילינדר או עדשות מולטיפוקל. במקרים מסוימים, ניתן גם להשתמש בעדשות מגע על מנת לטפל באסטיגמציה. עדשת צילינדר היא עדשה שאינה בצורה כדורית אלא בעלת קימורים שונים. שינוי מבני זה, מנטרל את עיוות הקרנית ומאפשר לקרניי האור להישבר בצורה יותר תקינה וכך לשיפור בראייה לצד, מתן פתרון נוח ואסתטי יותר. כמו כן, ניתן לעבור הליך ניתוחי כדי לטפל בצילינדר בעין. במסגרת הניתוח, משייפים ומלטשים מחדש את קרנית העין באמצעות לייזר.
סיכום
מן האמור לעיל, צילינדר בעין הוא מצב הגורם לפגיעה בראייה. הוא נובע מגורמים שונים ומתבטא בצורות שונות. עם זאת, קיימים מטיפולים מגוונים עבור טיפול באסטיגמציה המאפשרים התאמה אישית למטופל.