עיניים צהובות
עיניים צהובות יכולות לקרות בגלל פינגואקולה, קסנתלזמה, בילירובין, דימום תת-לחמי, צהבת ומחלת כבד, זיהום נדיר הנגרם על ידי חיידק מסוג Leptospira. מצבים נוספים בהם עלולות להופיע עיניים צהובות כגון זיהומי לבלב ואנמיה מסוג אנמיה המוליטית, בה יש הרס מוגבר של תאי דם אדומים.
צבען הלבן הטבעי של לחמיות העיניים לעיתים יכול להשתנות לכדי גון צהבהב מסיבות שונות. מחלות עיניים, זיהומים ואף הרבה מחלות סיסטמיות, עלולים לגרום לעיניים צהובות. אם מזהים במראה כי יש צבע צהוב בעיניים, ייתכנו לכך מספר גורמים – החל מסיבות פשוטות ושפירות ועד מצבים רפואיים מסוכנים יותר. על כן, יש לגשת לבדיקה אצל רופא עיניים מומחה על מנת להתחיל בביצוע מעקב ובירור רפואי מתאים.
כתמים צהובים בעין
כתם צהוב בעין נקרא על פי רוב פינגואקולה. מדובר ברקמת חיבור שצומחת על לחמית העין בעקבות חשיפה לקרינת UV. פינגואקולה נראית כמו מצבור של חומר לבן או צהבהב על גבי לחמית העין, בעיקר סביב הקרנית. לפינגואקולה בדרך כלל אין תסמינים והיא לא מפריעה למהלך הראייה התקין. עם זאת, ייתכנו מקרים בהם פינגואקולה עלולה להזדהם ולכן יידרש טיפולי אנטי-דלקתי מתאים או בהם היא תגרום לאי-נוחות קוסמטית ויעלה הצורך בהסרה כירורגית שלה. כאמור, פינגואקולה שכיחה באזורים בהם קיימת חשיפה מוגברת לקרינת UV כמו אזורי אקלים טרופי.
כתמים צהובים מסביב לעין
שלפוחיות צהובות או כתמים צהובים מסביב לעין נקראים קסנתלזמה. קסנתלזמות מופיעות בעיקר על גבי העפעפיים העליונים והתחתוניים. נוכחותה של קסנתלזמה מהווה הפרעה קוסמטית בולטת ולא נוחה, אך זוהי ניתרת להסרה בהליך כירורגי פשוט יחסית. ברוב המקרים, הופעה של קסנתלזמה נמצאת בקשר ישיר לרמות הכולסטרול בדם ולרמות השומנים בדם. זאת כיוון שקסנתלזמה היא משקע של כולסטרול שהצטבר מתחת לעור. עם זאת, ייתכנו מצבים גנטיים שונים בהם הופעה של קסנתלזמה אינה קשורה לרמות הכולסטרול בדם. כאמור, קסנתלזמה לכשעצמה אינה מזיקה, אך היא עשויה להעיד על בעיה של עודף שומנים בדם שאותה כדאי לברר.
צהבת ומחלת כבד
רמות גבוהות בצורה משמעותית של החומר בילירובין עלולות לגרום להופעה של עיניים צהובות. מדובר בחומר בעל צבע צהוב הקיים במיצי המרה המסייעים בפירוק שומנים. לכן, כאשר לחמיות העיניים מאבדות מצבען הלבן והופכות לצהובות, ככל הנראה מדובר על פגיעה בהובלה של מיצי המרה ולהצטברות של בילירובין. בהתאם, מצבים שונים של מחלות כבד, הפטיטיס, שתייה מופרזת של אלכוהול וזיהומי כבד אחרים, עלולים לפגוע בתפקוד הכבדי ולגרום להצטברות של בילירובין ולפיכך גם להופעה של צבע צהוב בעיניים.
דימום תת-לחמי
חלקה הלבן של העין, הלחמית, מכוסה ברקמה דקה ובה כלי דם קטנים מאוד. כלי דם אלה יכולים להיקרע יחסית בקלות ולדלוף. טראומה לעין, הקאה, התעטשות או שיעול קשים, הרמת מסע כבד, גירוד ואף זיהומים שונים, יכולים לפגוע ולשבור את כלי הדם הללו. יציאה מהירה של דם מכלי דם אלה אל לחמית העין עלולה לגרום להופעה של כתמים צהובים או אדומים בעין. על פי רוב, דימום תת-לחמי אינו גורם לכאב או לשינויים בראיה, אך לעתים גורם לגירוי של העין ולגרד. בדרך זו, גם דימום תת-לחמי יכול לגרום למראה של עיניים צהובות.
Leptospirosis
זהו זיהום נדיר הנגרם על ידי חיידק מסוג Leptospira. בעקבות זיהום זה קיימת נטייה לפתח הצהבה משמעותית של העיניים ולמעשה להופעת עיניים צהובות. מדובר בזיהום המופיע בעיקר באזורים המאופיינים עם אקלים חם. על מנת להידבק בזיהום, יש להיחשף למקורות מים המזוהמים בשתן של בעלי חיים נגועים. מעבר לצהבת בעיניים, הידבקות בזיהום Leptospirosis גורמת לשיעול, כאבי גרון, כאבי ראש, כאבי שרירים, הגדלה של בלוטות הלימפה ועוד. על פי רוב, טיפול אנטיביוטי גורם בדרך כלל להיעלמות הזיהום.
מצבים נוספים בהם עלולות להופיע עיניים צהובות הם זיהומי לבלב ואנמיה מסוג אנמיה המוליטית, בה יש הרס מוגבר של תאי דם אדומים.
מן האמור לעיל, בעקבות פגיעות שונות, הגוון הלבן הרגיל של העיניים עשוי להפוך לצהוב. בין היתר, עיניים צהובות יכולות להופיע בגלל מחלות, פגיעות עיניות וזיהומים. ללא חשיבות לסיבת הופעה של צבע צהוב בעיניים, יש להיבדק על ידי רופא עיניים. שכן, ככל שמתקדמים להתחיל בטיפול הרפואי ובירור הסיבה, ניתן למנוע סיבוכים והתדרדרות רפואית.