עיניים אדומות

מושגי מפתח אודות עיניים אדומות

לקיחת היסטוריה יסודית בחולה עם עיניים אדומות היא דבר חשוב ביותר; חשוב לזהות את גורמי הסיכון, את משך האדמומיות, והאם האדמומיות מבודדת לעין אחת או מערבת את שתי העיניים.

כאב ואובדן ראייה בהקשר של עין אדומה הם סימפטומים שיכולים לסמן תהליך מחלה חמור יותר.

גורמים אקוטיים (acute) או תת-אקוטיים (subacute) סביר יותר שיהיו משויכות לגורם בר זיהוי. מחלות עיניים אדומות כרוניות או חוזרות עלולות להוות אתגר אבחוני ואז לפעמים קשה יותר לזהות מהו הגורם.

השלב הראשון באבחון חולה עם עין אדומה צריך להיות זיהוי ממצאים לא תקינים בעין ומסביב לעין. לפעמים עוד ניתן לזהות את הבעיה לפני הבדיקה במנורת סדק (slit lamp).

זיהוי סימנים עיניים ייחודיים כגון תגובה פוליקולרית של הלחמית (follicular conjunctival reaction), הפרשות מוגלתיות או פפילות ענק (giant papilla) יכולים לעזור באבחון.

עיניים אדומות

מבוא לעיניים אדומות

אחת התלונות השכיחות ביותר בעיניים היא תלונה של "עין אדומה." למרבה הצער, עיניים אדומות הן סימן לא ספציפי במיוחד ועשויה להיות קשורה למגוון רחב של מחלות שונות. כסימן בודד, זה לא עוזר להבחין בין גורמים שפירים (למשל דימום תת-לחמיתי) לבין גורם ממאיר שיכול לסכן ראייה (למשל גלאוקומה של סגירת זווית חריפה) או לבין גורם מסכן חיים (למשל גידולים במקטע האחורי של העין). מקור העין האדומה יכול לנבוע מכל אחד מהמבנים בארובה או סביב הארובה: ארובה (orbit), עפעפיים, קרנית (cornea), לחמית (conjunctiva), אפיסקלרה (episcleral), סקלרה או מקטע אחורי. העין האדומה מסמלת לרוב מידה מסוימת של דלקת בעיניים אם כי האטיולוגיה עלולה להיות זיהומית, אלרגית, אוטואימונית או טראומטית.

מנקודת המבט של המטופל, עיניים אדומות, המופיעות כאדמומיות לא תקינה של גלגל העין, העפעפיים או המבנים הסמוכים, מסמנת שמשהו לא בסדר. זה יכול להטריד מבחינה קוסמטית, במיוחד במצבים של עין אדומה כרונית או חוזרת, אך האדמומיות עשויה להיות קשורה גם לתסמינים אחרים של כאב או ראייה מטושטשת אשר עשויים להוסיף דאגה או מצוקה נוספים למטופל.

חשוב להבחין בין סיבות שפירות נפוצות לעין אדומה לבין גורמים אשר מסכנים את הראייה או את החיים של המטופל ודורשים התערבות מיידית.

זיהוי גורמי הסיכון

השלב הראשון בגישה לעיניים אדומות הוא זיהוי גורמי סיכון למחלות מסוימות. היסטוריה מדויקת נכונה לא פחות חשובה מאשר בדיקה מדוקדקת במנורת סדק. למשל… האם מישהו בסביבה סבל מעיניים אדומות? האם הייתה מחלה נשימתית לאחורנה? האם היה שימוש בעדשות מגע? מגע עם חיות? חשיפה לחומרים כימיים? האם יש כאבים באזורים אחרים בגוף כגון מפרקים? האם יש פריחה ביפאשהו בגוף? האם יש זיהומים או סימנים של מחלה אוטואימונית במקום אחר בגוף? האם היה ניתוח בעיניים לאחרונה? האם היה שימוש בטיפות עיניים כלשהן כולל הומיאופתיות לאחרונה?

תחילתה ומשך המחלה

האם העין האדומה הופיעה לאחרונה או שזה נמשך זמן מה? האם יש אירועים חוזרים של עיניים אדומות או שזאת הפעם הראשונה? האם זה הולך ופחות או הולך ומתגבר לאחרונה?

באופן כללי, גורמים אקוטיים הם יותר קלים לזיהוי. דוגמאות לכך כוללות גופים זרים בקרנית או הלחמית, ארוזיות בקרנית (corneal erosion), דלקת לחמיתית וירלית או החיידקית חריפה וקרטיטיס מיקרוביאלי מאטיולוגיה חיידקית (bacterial keratitis). כמה דוגמאות למצבים תוך עיניים הגורמים לעיניים אדומות חריפות כוללות גלאוקומה סגורת זווית (acute angle closure glaucoma) ודלקת אובאיטיס (uveitis). רוב המצבים האקוטיים והתת-אקוטיים הללו אינם מהווים אתגר אבחוני משמעותי; הסיבה נקבעת בדרך כלל לאחר היסטוריה ובדיקה מתאימות.

יותר קשה לאבחן מצבים כרוניים (כאשר זה נמשך מעל מספר שבועות) עם אירועים חוזרים של עיניים אדומות. היסטוריה קפדנית חשובה, במיוחד כאשר נבדקים על ידי מספר רופאיםאשר נתנו מספר טיפולים שונים במשך תקופה ארוכה. לדוגמה, מטופל שעבר מספר ניתוחי עיניים ונשאר עם מספר תרופות עיניות עשוי להתלונן אדמומיות כרונית, גירוי ותחושת גוף זר. לחולים רבים עלולות להיות גם מחלות מערכתיות כגון מחלת בלוטת התריס, יתר לחץ דם, סוכרת, דיכאון ואלרגיות עונתיות שעלולות להשפיע על פני השטח של העין במישרין או בעקיפין כתוצאה מתרופות המשמשות לטיפול במצב המדובר.

חד צדדי או דו צדדי

לא כל כך חשוב לדעת איזה עין אדומה (ימין או שמאל), אבל חשוב יותר לדעת אם האדמומיות היא חד צדדית או דו צדדית. אם הוא דו צדדי, האם הוא הופיע בשתי העיניים בו זמנית או שהתחיל באחת והתפשט לשנייה? או לחילופין, האם האדמומיות מתחלפת בין שתי העיניים? שוב, היסטוריה קפדנית היא המפתח לבירור הגורם הבסיסי לאדמומיות. לדוגמה, שתי העיניים המעורבות בו זמנית ולסירוגין עשויות להצביע לעבר הפרעות בפני השטח החיצוני של העין כגון תסמונת עיניים יבשות או בלפריטיס (דלקת עפעפיים) כרונית. סביר יותר שתתרחש עין אדומה לסירוגין עם אפיסקלריטיס (episcleritis) או פינגווקוליטיס (pingueculitis).

דוגמה לחשיבות הצד המעורב הוא היא העין האדומה שנראית בחולים עם floppy eyelid syndrome. לחולים אלו עשויה להיות עין אדומה כרונית חד צדדית, ותשאול נוסף עשוי לחשוף תנוחת שינה מועדפת בצד העין האדומה. בשל רפיון העפעפיים, העפעפיים נפתחים בשוגג במהלך השינה וגורמים לגירוי במשטח העין החיצוני.

עיניים אדומות: כְּאֵב

בנוסף להיסטוריה יסודית של הבעיה הנוכחית וההיסטוריה הרפואית והעינית בעבר, שני סימפטומים מרכזיים יכולים לעזור להבהיר את חומרת המחלה ואת הדחיפות להערכה ולניהול. סימפטומים מרכזיים אלה הם הימצאות או היעדר כאב, והאם יש שינוי או אובדן ראייה. לדוגמה, דימום תת-לחמיתי (subconjunctival hemorrhage) אינו אמור לכאוב או לגרום לאובדן ראייה.. אם התשובה היא חיובית לשתי השאלות, זה מכוון אותנו לבעיה אחרת.

רוב הגורמים לעיניים אדומות קשורים לגירוי קל עד בינוני בלבד. מטופלים הסובלים ממחלות פני השטח החיצוני של העין כגון יובש בעיניים ודלקת עפעפיים (בלפריטיס) יתלוננו על צריבה קלה, גירוד, גירוי או תחושת גוף זר. באופן דומה, אפיסקלריטיס, pinguecula ו pterygia, אפילו גופים זרים קטנים שנשמרים בלחמית או בקרנית צריכים לגרום רק לאי נוחות קלה עד בינונית. אם לחולה יש כאב בינוני עד חמור או כאבים שמעירים אותם בלילה לעתים קרובות, יש לשקול אטיולוגיה רצינית יותר. למרות שכאבים עזים מתרחשים לעיתים קרובות עם ארוזיה פשוטה בקרנית (אפילו קטנה), הם עשויים להצביע גם על פתולוגיות מאיימות יותר בראייה כגון כיב קרנית זיהומית, אובאיטיס, סקלריטיס וגלאוקומה של סגירת זווית חריפה.

אובדן ראיה

אובדן ראייה הוא סימפטום מבדיל חשוב נוסף בנוסף לכאב. בניגוד לכאב, סימפטום זה ניתן לאשש גם באמצעות בדיקת חדות ראייה. אם הראייה הושפעה, סביר להניח שהאטיולוגיה הבסיסית היא זו שבה הקרנית מעורבת (למשל כיב קרנית או תסנין), או תהליך תוך עיני הגורם לדלקת חיצונית משנית (למשל אירידוציליציטיס, אנדופטלמיטיס, גלאוקומה של סגירת זווית חריפה). דלקת לחמיתית לבדה בדרך כלל אינה משפיעה על חדות הראייה. ירידה בחדות הראייה עוזרת גם להצביע על חומרת תהליך המחלה הבסיסית. לדוגמה, צביעות חיוביות נקודתיות (punctate epithelial erosions) נראות לעיתים קרובות בחולים עם עיניים יבשות. במקרים קלים, סביר להניח כי חדות הראייה אינה מושפעת. עם זאת, עבור חלק מהחולים עם עיניים יבשות קשות, במיוחד אלה עם אטיולוגיה אוטואימונית בסיסית כגון תסמונת סיוגרן (sjogren), diffuse punctate epithelial erosions עלולות להוביל לירידה בחדות הראייה.

חדשות ומאמרים בתחום של עיניים אדומות

עיניים עייפות

מהן עיניים עייפות? עיניים עייפות היא תופעה נפוצה מאוד בקרב האוכלוסייה. ככלל, עייפות בעיניים נגרמת עקב דרישה ממערכת הראייה להתמקד בצורה ממושכת באובייקט מסוים בתנאי סביבה שאינם אופטימליים. בהתאם, עייפות

קרא עוד »
משחת סינטומיצין לעיניים

סינטומיצין 3% מול סינטומיצין 5%

למשחה האנטיביוטית סינטומיצין (Synthomycine) ) יש מגוון של מטרות והיא ניתנת לעתים קרובות הן לילדים והן למבוגרים. כלורמפניקול (Chloramphenicol) משמש כמרכיב הפעיל העיקרי של סינטומיצין. האנטיביוטיקה chloramphenicol משמשת לטיפול במגוון

קרא עוד »
משחת סינטומיצין לעיניים

סינטומיצין (כלורמפניקול)

טיפות או משחת סינטומיצין לעיניים (כלורמפניקול) טיפות או משחת עיניים סינטומיצין (הרכיב הפעיל נקרא Chloramphenicol כלורמפניקול) משמשות לטיפול בדלקות עיניים חיידקיות. בדלקת בלחמית ((conjunctivitis העין הופכת למודלקת ועלולה להיות תחושת

קרא עוד »
author avatar
פרופ מייקל מימוני מנהל יחידת קרנית, מחלקת עיניים, קריה רפואית רמב"ם
פרופ' מייקל מימוני הינו מנהל יחידת הקרנית במחלקת עיניים בקריה רפואית רמב״ם ופרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון. הוא מכהן כיושב ראש חוג קרנית של ישראל מטעם איגוד רופאי העיניים הישראלי. פרופ' מימוני נבחר כרופא עיניים מוביל בתחומו (קרנית) בשנים 2023 ו2024 (שנתיים ברציפות) לפי דירוג של duns 100 המבוסס על ידי סקר בקרב כלל רופאי העיניים בישראל.