הפרשות מהעיניים
הפרשות מהעיניים – ממה מורכב הפרשות מהעיניים?
הפרשות מהעיניים, היא שילוב של ריר, שמן, תאי עור ולחמית ופסולת אחרת המצטברת בזווית העין בזמן השינה. הוא יכול להיות רטוב ודביק או יבש ובעל מקרם קרומי, תלוי בכמה מהנוזלים שבהפרשות התאדו. מונחי סלאנג אחרים המשמשים לתיאור הפרשות עיניים כוללים "עיניים דביקות", "קרום על העיניים" ועוד.
להפרשות מהעיניים יש תפקיד הגנה כולל הסרת מוצרי פסולת וחלקיקים מזיקים מפס הדמעות ומהמשטח הקדמי של העיניים. העיניים שלך מייצרות ריר לאורך כל היום, אך פס דק ורציף של דמעות שוטף את העיניים כאשר ממצמצים ושוטף את הריר הזאת לפני שהיא מתקשה על העיניים.
כאשר ישנים ולא ממצמצים הפרשות עיניים מצטברים ומתקשים בזוויות העיניים ולפעמים לאורך קו הריסים, ומכאן תחושת העיניים הדבוקות שנפוץ יותר בבקרים. קצת הפרשות בעיניים כאשר מתעוררים זה בגדר הנורמה, אך הפרשות מוגזמות מהעיניים, במיוחד אם הן בצבע לא תקין (ירוק או צהוב) ומלוות בראייה מטושטשת, רגישות לאור או כאבי עיניים, יכולות להצביע על דלקת עיניים חמורה או מחלות עיניים ובמצבים כאלו רצוי להיבדק בהקדם אצל רופא עיניים.
מהיכן מגיע הריר שמרכיב את ההפרשות בעיניים?
הפרשת עיניים היא פונקציה של פס הדמעות ומרכיב הכרחי לבריאות העין. הוא מורכב בעיקר מריר דליל ומימי (הנקרא mucin) המיוצר על ידי הלחמית ומייבום – חומר שומני המופרש מבלוטות המיבומיאן המסייע בשמירה על עיניך בין מצמוצים.
גורמים להפרשת עיניים
מעט שארית של הפרשות בעיניים בדרך כלל איננה סיבה לדאגה, אך אם מבחינים בהבדל בעקביות, בצבע ובכמות של ההפרשות, זה יכול להצביע על זיהום או מחלה יותר רצינית בעיניים.
מצבי עיניים שכיחים הקשורים להפרשות עיניים לא תקינות כוללים:
דלקת הלחמית
הפרשות מהעיניים היא סימפטום שכיח של דלקת הלחמית (עין ורודה). מדובר במצב שבו קיימת דלקת בקרום הדק שמרפד את "הלבן" של העין (סקלרה) ואת המשטח הפנימי של העפעפיים.
בנוסף לעיניים מגרדות, תחושת חול בעיניים, עיניים מגורות ואדומות, דלקת הלחמית מלווה בדרך כלל בהפרשה עינית לבנה, צהובה או ירוקה שיכולה ליצור קרום לאורך קו הריסים בזמן השינה.
במקרים מסוימים, הקרום שמצטבר על העפעפיים יכול להיות כה חמור עד שהוא מקשה באופן זמני על פתיחת העיניים.
בגדול, לרוב, ישנם שלושה סוגים של דלקת לחמיתית: ויראלית, חיידקית ואלרגית.
דלקת הלחמית הנגיפית (viral conjunctivitis) מדבקת ביותר ונגרמת על ידי אותם הוירוסים שגורמים להצטננות, אחד הנפוצים והמדביקים ביותר זה אדנווירוס. בנוסף, נגיף ההרפס יכול לגרום לדלקת לחמיתית ובהמשך זיהום חמור מכך. הפרשות עיניים הקשורות לעין ורודה ויראלית בדרך כלל בהירות ומימיות, אך עשויות לכלול מרכיב רירי לבן או צהוב בהיר.
דלקת לחמיתית חיידקית (bacterial conjunctivitis), כפי שהשם מציין, נגרמת על ידי זיהום חיידקי ועלולה לסכן את הראייה אם לא מטפלים בה. ההפרשות מהעין בדרך כלל סמיכות יותר ודמוי מוגלה (מוגלתי) בעקביות מאשר דלקת ויראלית, והיא בדרך כלל צהובה, ירוקה או אפילו אפורה. לעתים קרובות, החומר הדביק יגרום לעפעפיים להרגיש דבוקים לגמרי כשמתעוררים בבוקר.
דלקת הלחמית האלרגית (allergic conjunctivitis) מופעלת על ידי אלרגנים – אבקה, קשקשים, אבק וחומרים מגרים נפוצים אחרים הגורמים לאלרגיות בעיניים. זה גם יכול להיגרם כתוצאה מתגובה אלרגית למזהמים כימיים, איפור, נוזל עדשות מגע וטיפות עיניים. הפרשת עיניים הקשורה לדלקת לחמיתית האלרגית היא בדרך כלל מימית. שלא כמו דלקת לחמיתית ויראלית וחיידקית, דלקת לחמיתית אלרגית אינה מדבקת ותמיד משפיעה על שתי העיניים עם דגש על תחושת גרד.
דלקות עיניים אחרות
בנוסף לדלקת הלחמית, ישנם דלקות עיניים רבות הגורמות להפרשות עיניים לא תקינות. אלה כוללים: הרפס עיני (דלקת עיניים ויראלית חוזרת ונשנית), קרטיטיס פטרייתי (דלקת נדירה אך חמורה של הקרנית) וזיהום אקאנטמבה (זיהום שעלול לגרום לעיוורון הנגרם בדרך כלל עקב היגיינה לקויה של עדשות מגע או שחייה במים מתוקים תוך הרכבת עדשת מגע).
הפרשת עיניים מדלקת עיניים משתנה במידה ניכרת כתלות בגורם הבסיסי. היא עשויה להיות צלולה ומימית או סמיכה, ירוקה ודביקה – לכן חשוב להקפיד לפנות לבדיקה של רופא העיניים לאבחון וטיפול מדויק.
בלפריטיס (blepharitis)
דלקת העפעפיים, בלפריטיס, מתארת דלקת בזקיקי שיער הריסים (בלפריטיס קדמי) או בעיה בייצור שמן מבלוטות המייבומיאן בקצה הפנימי של העפעפיים (בלפריטיס אחורי). כאשר יש תפקוד לקוי של בלוטות המייבומיאן זה נקרא Meibomian Gland Dysfunction ומצב זה יכול לגרום להפרשות עיניים מוקצפות, הופעה של קרום על עפעפיים, כמו גם מוגלה של עיניים צהובות או ירוקות. בנוסף ייתכן תחושת גוף זר, כאבים ותסמינים נוספים של יובש בעיניים.
שעורה כלואה
שעורה כלואה (stye) הנקרא גם כלזיון, היא בלוטת שמן\חלב בשפת העפעף. הוא מזכיר מעין "חצ'קון בעין" בשולי העפעף ומלווה בדרך כלל באדמומיות, עפעפיים נפוחים ורגישות באזור הנגוע. מוגלה צהובה, קרום עפעפיים ואי נוחות בזמן מצמוץ יכולים להיות תסמינים גם כן.
שעורה בעין לרוב חולפת מעצמה, אך ישנן מספר טיפולים אפשריים למקרים שלא חולפים לבד או מקרים חוזרים כגון: קומפרסים חמים, סחיטת בלוטות, טיפול IPL וניתוח כלזיון. חשוב להימנע מלנסות "לפוצץ" אותו לבד בבית. פעולה כזאת יכולה לגרום להתפשטות הזיהום לאזורים אחרים של העין וגירוי נוסף של העין.
עיניים יבשות
ייצור לא מספק של דמעות או תפקוד לקוי של בלוטות מייבומיאן יכול להוביל לתסמונת העין היבשה – מצב כרוני בו פני העיניים אינם משומנים כהלכה ונעשים מגורים ודלקתיים. סימפטומים של עיניים יבשות כוללים עיניים אדומות, מראה דמי, תחושת צריבה, ראייה מטושטשת ותחושה שמשהו נמצא "בעין" (תחושת גוף זר). לפעמים גם עיניים יבשות עלולות לגרום להפרשת מימיות מרובות מעין.
עדשות מגע
אנשים שמרכיבים עדשות מגע עלולים למצוא את עצמם עם יותר הפרשות בבקרים לעומת אנשים שאינם מרכיבים עדשות מגע. זה יכול לנבוע ממספר סיבות, כולל זיהום בעיניים הקשור לעדשות מגע, אי נוחות מעדשת מגע שלא מתאימה לעין וכתוצאה מכך עיניים יבשות ומגורות, כמו גם שפשוף של העיניים יותר בעת הרכבת העדשות מגע. אם חווים עלייה בהפרשות העיניים בעת שימוש בעדשות מגע רצוי להסיר אותן ולפנות לבדיקה של רופא עיניים במיידי.
פציעה בעין
גוף זר בעין (כגון לכלוך, פסולת או חומר כימי) או פגיעה בעיניים עלולות לגרום להפרשה מוגברת של הפרשות מימיות כתגובת הגנה טבעית. אם ההפרשות הינן מוגלתיות או יש הפרשות בצבע דמי לאחר פגיעה בעיניים, או שישנם כאבים או ירידה בראייה יש צורך לפנות לבדיקה של רופא העיניים מיד לאבחון וטיפול.
כיב קרנית (corneal ulcer)
כיב קרנית הוא זיהום של הקרנית אשר מסכן את הראייה. הוא יכול לנבוע ממספר גורמים שונים כולל טראומה, חיידקים, פטריה, טפיל ווירוס. אם לא מטפלים בהקדם, כיבים בקרנית יכולים להוביל לאובדן ראייה מוחלט. כאבי עיניים, אדמומיות, עפעפיים נפוחים והפרשות עיניים סמיכות אופייניות לכיב בקרנית.
דקריוציסטיטיס (dacryocystitis)
כאשר תעלת הדמעות נחסם, שק הדמעות במערכת ניקוז הדמעות המובילה לאף עלול להזדהם ולגרום לבלוטה רגישה ונפוחה להופיע מתחת לזווית הפנימית של העין. בנוסף לכאב ואדמומיות, סימפטומים נפוצים של דקריוציסטיטיס כוללים עיניים מימיות, הפרשות עיניים דביקות וראייה מטושטשת.
טיפול בהפרשות מהעיניים
כמות קטנה של הפרשות מהעין אינה מזיקה, אך אם מבחינים בשינויים בצבע, בתדירות, בעקביות ובכמות, פנה לרופא העיניים.
אם זיהום בעיניים הוא הגורם להפרשות בעיניים, רופא העיניים עשוי לרשום טיפות ומשחות אנטיביוטיות או אנטי ויראליות. אם אלרגיות בעיניים גורמות לעיניים להיות מימיות ומציקות, טיפות עיניים אנטי-היסטמין או טיפות סטרואידים עלולות להקל על הסימפטומים. קומפרסים חמים המונחים מעל העיניים עשויים לסייע בהקלה על תסמיני גירוד ואי נוחות כללית בעיניים, כמו גם לסייע בהסרת הפרשות מהעיניים.
אם העפעפיים דבוקים זה לזה, הדרך הטובה ביותר לנקות את העפעפיים ולפתוח אותם היא להרטיב מטלית במים חמימים ולהניח אותה על העיניים למשך מספר דקות לפני שמנגבים בעדינות את ההפרשות.