דלקת הלחמית

דלקת הלחמית, המכונה בדרך כלל עין ורודה (pink eye), היא מצב המשפיע על השכבה החיצונית ביותר של העין ועל פני השטח הפנימיים של העפעפיים. דלקת בלחמית מאופיינת באדמומיות, גירוד והפרשות מהעיניים. בעוד שדלקת הלחמית יכולה להיות לא נוחה, היא אינה נחשבת מצב מאוד בעייתי בדרך כלל וניתן לטפל בו ביעילות. כאן נעמיק בסיבות, בסימפטומים, באבחון, באפשרויות הטיפול, בשיטות המניעה ובמידע הרלוונטי על דלקת הלחמית.

דלקת הלחמית
דלקת הלחמית

מהי דלקת הלחמית?

דלקת הלחמית היא דלקת של לחמית העין, רקמה דקה ושקופה המכסה את המשטח הקדמי של העין ומהווה ציפוי לחלק הפנימי של העפעפיים. דלקת זו יכולה להתרחש מסיבות שונות, כולל זיהומים, אלרגיות או חשיפה לחומרים מגרים.

גורמים לדלקת הלחמית:

  1. דלקת לחמית נגיפית: נגרמת על ידי וירוסים, כגון נגיפי אדנווירוס, הרפס וזוסטר. דלקת זו מדבקת מאוד ויכולה להתפשט בקלות באמצעות מגע.
  2. דלקת לחמית בקטריאלית: נגרמת על ידי חיידקים. צורה זו של דלקת בלחמית העין יכולה להתפתח כאשר חיידקים מזיקים חודרים לעין, מה שמוביל לזיהום בה.
  3. דלקת לחמית אלרגית: מופעלת על ידי אלרגנים, כגון אבקה, חיות מחמד או קרדית אבק. זוהי אינה דלקת מדבקת ולעיתים קרובות תופיעה באנשים עם היסטוריה של אלרגיות.
  4. דלקת הלחמית בעקבות גירויים אחרים: נגרמת מחשיפה לחומרים מגרים כמו עשן, כימיקלים או גופים זרים שעלולים לגרות את הלחמית.

גורמי סיכון לדלקת הלחמית:

גורמים מסוימים יכולים להגביר את הסיכון לפתח דלקת הלחמית, כולל:

  • מגע קרוב עם מישהו שיש לו דלקת בלחמית העין.
  • שהות עם קבוצות גדולות של אנשים (למשל, בבתי ספר או מעונות יום).
  • אלרגיות עונתיות או היסטוריה של תגובות אלרגיות.
  • הרכבת עדשות מגע, במיוחד כאשר שיטות ההיגיינה אינן מספקות.

תסמינים של דלקת הלחמית:

התסמינים הבאים עשויים להופיע במקרים של דלקת בלחמית העין:

  • אדמומיות בחלק הלבן של העין או בעפעפיים הפנימיים.
  • דמעת יתר או עיניים דומעות.
  • גירוד או תחושת אי נוחות בעיניים.
  • עפעפיים נפוחים.
  • רגישות לאור.
  • הפרשות עבות, צהובות או ירוקות.

אבחון דלקת הלחמית:

אבחון דלקת הלחמית כרוך בדרך כלל בבדיקת עיניים מקיפה על ידי רופא עיניים מומחה. הוא יעריך את הסימפטומים, יבדוק את העיניים ואף עשוי לאסוף דגימה מהאזור הפגוע, עבור ניתוח במידה ויידרש.

טיפול דלקת הלחמית:

  1. דלקת לחמית נגיפית: בדרך כלל לא נרשמות תרופות אנטי-ויראליות, והזיהום לרוב חולף מעצמו תוך מספר ימים או שבועות. עם זאת, במידה ומדובר בזיהום של נגיף ההרפס, קיים טיפול אנטי-ויראלי. מעבר לכך, דמעות מלאכותיות וקומפרסים חמים יכולים לעזור להקל על התסמינים.
  2. דלקת לחמית בקטריאלית: ניתן לקבל מרשם עבור טיפות עיניים אנטיביוטיות, משחות או אנטיביוטיקה דרך הפה, לטיפול בזיהומים חיידקיים. שימוש קומפרסים חמים יכולה לעזור באי נוחות אם קיימת.
  3. דלקת לחמית אלרגית: הימנעות מאלרגנים היא קריטית. ניתן להשתמש בטיפות שונות לאלרגיה כמו נוגדי היסטמין, מפחיתי גודש, סטרואידים ותרופות אנטי דלקתיות. כמו כן, קומפרסים קרים יכולים להפחית את הדלקת.
  4. על פי רוב, שטיפת העיניים במים נקיים או בתמיסות היגיינה מתאימות יכולה לעזור ולהסיר חומרים מגרים. דמעות מלאכותיות מספקות הקלה, וקומפרסים קרים כאמור יכולים להפחית את הדלקת.
  5. טיפול טבעי בדלקת הלחמית: בין היתר, שימוש בשקיק תה קמומיל חם או קומפרס חם אחר יכולים להרגיע את העיניים, לנקות את ההפרשות ולהאיץ את תהליך הריפוי.

סיבוכים של דלקת הלחמית:

למרות שאינה שכיחה, דלקת הלחמית עלולה להוביל לסיבוכים כגון: דלקת בקרנית או כיבים, שעלולים להשפיע על הראייה; התפשטות הזיהום לחלקים אחרים בגוף; דלקת לחמית מתמשכת או כרונית, הדורשת טיפול מיוחד, ועוד. חיוני לפנות לטיפול רפואי אם התסמינים מחמירים או נמשכים.

מניעה של דלקת הלחמית:

  • הקפדה על היגיינה, לרבות שטיפת ידיים תכופה והימנעות מנגיעה בעיניים בידיים לא רחוצות.
  • הימנעות משיתוף פריטים אישיים כגון מגבות, מוצרי קוסמטיקה או טיפות עיניים.
  • הימנעות משפשוף או מגע בעיניים כדי למנוע גירוי נוסף והתפשטות פוטנציאלית של זיהום.
  • טיפול נכון בעדשות מגע, כולל חיטוי והחלפה קבועה.
  • נקיטת אמצעי זהירות כדי להימנע מחשיפה לאלרגנים ידועים או לחומרים מגרים.

האם דלקת הלחמית מדבקת?

יכולת ההדבקה של דלקת הלחמית תלויה בגורם הבסיסי שלה. דלקות לחמית נגיפית וחיידקית מדבקות מאוד ויכולות להתפשט באמצעות מגע ישיר עם אנשים נגועים או משטחים מזוהמים. דלקת לחמית אלרגית ודלקת לחמית שנוצרה בעקבות גירויים אחרים, לעומת זאת, אינן מדבקות.

סיכום:

דלקת בלחמית העין, היא מצב עיניים שכיח המאופיין באדמומיות, גירוד והפרשות. היא יכולה להיגרם על ידי זיהומים ויראליים או חיידקיים, אלרגיות או חומרים מגרים אחרים. בעוד שדלקת הלחמית בדרך כלל אינה מובילה לסיבוכים, טיפול מתאים ואמצעי מניעה חשובים. על ידי הבנת הסיבות, הסימפטומים ואפשרויות הטיפול שלה, אנשים יכולים להתמודד ביעילות עם דלקת הלחמית ולקדם את בריאות העיניים שלהם. יש לזכור, אם חושדים בדלקת הלחמית או שחווים תסמינים מתמשכים, יש להתייעץ עם רופא עיניים מומחה על מנת לאבחן ולקבל הכוונה נכונה.

author avatar
פרופ מייקל מימוני מנהל יחידת קרנית, מחלקת עיניים, קריה רפואית רמב"ם
פרופ' מייקל מימוני הינו מנהל יחידת הקרנית במחלקת עיניים בקריה רפואית רמב״ם ופרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון. הוא מכהן כיושב ראש חוג קרנית של ישראל מטעם איגוד רופאי העיניים הישראלי. פרופ' מימוני נבחר כרופא עיניים מוביל בתחומו (קרנית) בשנים 2023 ו2024 (שנתיים ברציפות) לפי דירוג של duns 100 המבוסס על ידי סקר בקרב כלל רופאי העיניים בישראל.