בצקת בעין

מבוא

מצב של בצקת ברשתית העין הוא מצב מסוכן שגורם לפגיעה בראייה ואף עלול להחמיר לכדי עיוורון. בצקת בעין לרוב פוגעת באזור הנקרא מקולה (macula) ברשתית העין ולכן נקראת בצקת מקולרית. המקולה אחראית על חדות הראייה והיא בעלת תפקיד חשוב בראייה המרכזית. בהתאם, הצטברות של נוזלים סביבה תגרום לטשטוש ראייה שילך ויחמיר. אבחון מוקדם של בצקת בעין הוא הכרחי כי טיפול מתאים בזמן, עשויים לעצור את ההתדרדרות הראייתית ולשפר אותה.

בצקת בעין
בצקת בעין

גורמים לבצקת בעין

לרוב, בצקת בעין היא תופעה משנית של מחלה מרכזית כמו רטינופתיה סוכרתית, ניוון רשתי או חסימה של כלי דם בעיניים. אך עם זאת, בצקת בעין תיתכן גם לאחר טיפול רפואי או חשיפת העיניים לגורמים שונים:

כאשר מדובר בבצקת בעין אצל חולי סוכרת, מקור הבעיה הוא פגיעה או חסימה בכלי דם בעין. לאור פגיעה זו, יש דליפה של דם ושל נוזלים מחוץ לכלי הדם הפגוע. נוזל זה מצטבר באזור המקולה ומשבש את הראייה התקינה. כרבע מחולי רטינופתיה סוכרתית יסבלו מבצקת בעין או מבצקת מקולרית. יש לציין כי ברוב המקרים פגיעה ברשתית כתוצאה מבצקת תתרחש רק לאחר 10-15 שנים של סוכרת, כלומר ניתן למנוע את הפגיעה בראייה.

בנוסף לחולי סוכרת שיכולים לפתח בצקת בעיניים, היא נפוצה גם בקרב מבוגרים מעל גיל 60. בגיל זה לרוב מדובר מבצקת על רקע ניוון מקולרי גילי (מחלת AMD). לאור ניוון של התאים ברשתית וחוסר בהזנה ראויה, הם מתים ומתמעטים. בשלבים מאוחרים של המחלה, קיימת גם הצטברות של נוזלים בחלל העין, בעיקר באזור המקולה.

כמו כן, בצקת בעין יכולה להיגרם עקב פגיעה או חסימה של ווריד הרשתית או באחד מסעיפיו השונים. פגיעה שכזו, מובילה לעלייה בלחץ הדם בווריד וכך לעלייה בסיכוי שייקרע ויוביל לדימום. דימום במנגנון זה, יגרום לגוף לייצר כלי דם חדשים כתגובת פיצוי. עם זאת, כלי דם אלה אינם תקינים והם בעלי נטייה מוגברת לקרעים ובהתאם, לדימומים נוספים. לאור פגיעות אלה, בצקת מקולרית עלולה להיווצר. טווח הסימנים של פגיעה כזו הוא רחב ויכול לנוע החל מכתמים בשדה הראייה ועד לחוסר ראייה מוחלט.

יתרה מזאת, בצקת בעין עלולה להופיע לאחר ניתוח או פעולה כירורגית בעין כמו למשל ניתוח קטרקט, ניתוח תיקון היפרדות רשתית ועוד.

מצבים פחות שכיחים שיכולים לגרום לבצקת בעיניים הם מחלות דיסטרופיות מולדות של הקרנית, דלקת תוך עינית ונזקים לאפיתל הקרנית כמו חשיפה לכימיקלים, לתרופות, למזהמים או לאור שימוש ממושך בעדשות מגע.

תסמינים של בצקת בעין

רוב הסובלים מבצקת בעיניים מתארים כי הם מתבוננים דרך פילטר מוזר או דרך פיסת זכוכית עכורה. סימנים נוספים של בצקת בעין הם ראייה מטושטשת, פגיעה בחדות ראייה, קושי בזיהוי פריטים ואף עיוורון.

אבחון של בצקת בעין

אבחון של בצקת בעין מתבצע על ידי רופא עיניים מומחה. לרוב, האבחון מתבסס על צילום OCT שהוא כלי דימות לא פולשני המספק תמונה מדויקת של פנים העין. צילום מסוג זה מתבצע לאחר מתן טיפות עיניים להרחבת אישונים. הצילום אינו גורם לכאב ואינו כרוך בסיכון. צילום OCT מאפשר לכמת את הנוזל שהצטבר בתוך הרשתית ובהתאם את מידת הנזק לרשתית.

בנוסף לצילום OCT, ניתן לאבחן בצקת בעין על ידי שימוש במנורת סדק (slit lamp) או בצילום פלורסצאין של קרקעית העין. שניהם מספקים מבט חד על כלי הדם ברשתית ומאפשרים לזהות את מקור הבעיה. צילום הפלורסציאן דורש הזרקת חומר ניגוד על מנת להדגים את כלי הדם הלא תקינים בעין ולזהות דליפה מהם באם ישנה.

טיפול בבצקת בעין

בחולי סוכרת ובסובלים מיתר לחץ דם, יש להקפיד על אורח חיים מתאים ומאוזן שיימנע את ההמחרה במצב. במסגרת הטיפול בהם, יש לבצע שגרת מעקב תכופה אצל רופא עיניים המומחה באבחון ובטיפול ברטינופתיה סוכרתית ובבצקת מקולרית.

טיפולים בבצקת עצמה מתבססים לרוב על זריקות תוך עיניות שמטרתן לעצור את התפתחות כלי הדם הלא תקינים שצומחים ברשתית. קיימים מספר חומרים שניתנים בזריקה, ביניהם Avastin, Lucentis, Eylea. הבחירה בין החומרים תשתנה בהתאם למצב הבצקת בעין ובהתאם לאופן הטיפול. בניגוד לציפייה מזריקות תוך עיניות, מדובר בתהליך פשוט יחסית, ללא כאב וללא תופעות לוואי משמעותיות. זריקות אלה נועדו לעצור את התדרדרות הבצקת ואת הסיכון לאובדן ראייה.

כמו כן, כאשר הבצקת התפתחה בעקבות פגיעה בכלי דם על רקע מחלה סוכרתית, ניתן לטפל בבצקת ברשתית באמצעות טיפול לייזר. הלייזר מאפשר לצרוב בצורה מדויקת את כלי הדם הפגוע ולעצור את הדליפה ממנו. אם מדובר במצב בו יש דליפה ממספר רב של כלי דם, ניתן לבצע טיפול מקיף יותר וצריבה נרחבת יותר.

לצד הטיפול הנהוג בבצקת בעיניים של זריקות וטיפולי לייזר, מומלץ לשלב טיפול המבוסס על רפואה סינית. זהו טיפול טבעי המשלים את הטיפול הסטנדרטי במסגרתו ניתן לעבור טיפול בדיקור, ברפואת צמחי מרפא שונים או בנטילת תוספי תזונה מסוימים. לרוב, טיפול משולב שכזה מביא לשיפור המשמעותי ביותר בבצקת בעין.

סיכום

בצקת בעין נגרמת מסיבות שונות אותן לרוב ניתן למנוע. היא מהווה סכנה ממשית לראייה אשר עלולה להחמיר עם הזמן עדי כדי עיוורון ראייה מוחלט. לפיכך, חשוב מאוד לאבחן את הבצקת מוקדם ככל האפשר ולטפל בה בהתאם.

author avatar
פרופ מייקל מימוני מנהל יחידת קרנית, מחלקת עיניים, קריה רפואית רמב"ם
פרופ' מייקל מימוני הינו מנהל יחידת הקרנית במחלקת עיניים בקריה רפואית רמב״ם ופרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון. הוא מכהן כיושב ראש חוג קרנית של ישראל מטעם איגוד רופאי העיניים הישראלי. פרופ' מימוני נבחר כרופא עיניים מוביל בתחומו (קרנית) בשנים 2023 ו2024 (שנתיים ברציפות) לפי דירוג של duns 100 המבוסס על ידי סקר בקרב כלל רופאי העיניים בישראל.