השימוש בסרום אוטולוגי ומוצרי דם אחרים לטיפול בעין יבשה

סרום אוטולוגי

הרעיון להשתמש במוצרי דם (blood derived products) לטיפול בעין

הרעיון של שימוש במוצרים שמקורם בדם כטיפות עיניים לטיפול במחלות פנים עיניים הוצע לפני כמה עשורים. בשנת 1975 פיתחו משאבת זלוף עינית ניידת המשמשת להעברת סרום או פלזמה אוטולוגיים לפני השטח העיניים של חולים עם כוויות כימיות. עשר שנים לאחר מכן דווח לראשונה על השימוש בטיפות עיניים סרום אוטולוגיות בטיפול בחולים עם עין יבשה הקשורה לתסמונת  סיוגרן (Sjögren).

סרום אוטולוגיעד היום מוצר הדם הנפוץ ביותר לטיפול בעין יבשה הוא סרום אוטולוגי (autologous serum). כעת ישנם מוצרים נוספים שהחלו להפיק כגון פלזמה עשירה בטסיות דם (platelet rich plasma), פלזמה עשירה בגורמי צמיחה (plasma rich in growth factors) ותוצר פירוק טסיות דם (platelet lysate), סרום מחבל הטבור.

למה סרום אוטולוגי?

לסרום אוטולוגי יש יתרון על פני טיפולי עיניים קונבנציונליים (כגון תחליפי דמעות), ומשמשות לא רק כתחליף לדמעות כדי לשמן את פני השטח העיניים, אלא גם מכילות מספר מרכיבים ביוכימיים, ובכך מהוות את הדבר הקרוב ביותר לדמעות הטבעיות שלנו. ההשפעה החיובית של סרום אוטולוגי ומוצרי דם על נדידת תאי האפיתל בקרנית והחיוניות שלהם, תועדו היטב על ידי מחקרי מעבדה מרובים ובהמשך במחקרים בבני אדם. בפרט, מוצרים אלו שימשו לטיפול במגוון מחלות פני השטח החיצוני של העיניים, כולל בעיקר עין יבשה, פגם אפיתל בקרנית (persistent epithelial defect), כיב בקרנית (corneal ulcer), כוויה כימית (chemical burn), ארוזיות חוזרות בקרנית (recurrent corneal erosions) וחסר בתאי גזע (limbal stem cell deficiency).

איך מכינים סרום אוטולוגי?

סרום אוטולוגי מופק מהדם של המטופל עצמו שנלקח מוריד פריפרי. פרטים טכניים ופרמטרים של הכנה כולל זמן קרישת דם, זמן צנטריפוגה ודילול הוכחו כמשפיעים על איכות ותכונות המוצר הסופי, ועד היום לא קיימת שיטה בינלאומית מקובלת. הצורה המקובלת ביותר: לוקחים 50-100 מ"ל של דם מהמטופל לתוך מבחנות ללא חומר נוגד קרישה על מנת שנוכל להגיע לקרישה מוחלטת ומעמידים את המבחנות בטמפרטורת חדר בין 15 דקות לשעתיים. בשלב הבא, מכניסים את המבחנות בצנטריפוגה בכוח של בין 500 ל3000g שברוב המכשירים זה בין 1500 ל6000 סיבובים לדקה, למשך 15 דקות כדי להפריד לחלוטין את הסרום מהמרכיבים המוצקים. לאחר מכן נאסף הנוזל השקוף העליון (supernatant) ובאופן סטרילי מדולל בתמיסת מלח מאוזנת (BSS) לריכוז הרצוי (שנע בין 20% ל50%). ניתן לאחסן סרום אוטולוגי בפריזר לשלושה חודשים ובמקרר שבוע. כך שרצוי להכין 12-14 בקבוקים על מנת שהמטופל יוכל להחליף בקבוק כל שבוע במשך שלושה חודשים. חשוב להרחיק את הבקבוקים ממקור אור על מנת למנוע פירוק של ויטמין A. חשוב גם להגיד למטופל שבמידה והבקבוק כבר לא נראה צלול יש להימנע מלהשתמש בו.

למה מדללים את הסרום ל20-50%?

הסיבה שמדללים את הסרום ל20-50% היא שרוצים להנמיך את הריכוז של פקטורים מסוימים בסרום שיכולים לעכב ריפוי (כגון TGF-B). בנוסף, יש מספר מחקרים שהראו שכאשר מדללים את הסרום ל20% מקבלים תמיסה שדומה מאוד לדמעות שלנו. עם זאת, יש מחקרים שהראו שמטופלים מסוימים יכולים להגיב טוב יותר לריכוזים גבוהים יותר של סרום אוטולגי.

פלזמה עשירה בטסיות דם (platelet rich plasma)

טסיות דם הינן תאים בדם אשר חיוניים לתהליך ריפוי הפצעים, ומספקים גורמי גדילה וציטוקינים רבים הכלולים בגרגירי ה- α שלהם, כמו PDGF, TGF-β ו platelet factor IV. תכשירים הנגזרים מטסיות נמצאו בשימוש נרחב ברפואה רגנרטיבית, ניתוחי פה-פנים ואורתופדיה, על מנת לעורר ולהאיץ את ריפוי הרקמות. לאחרונה הוצעו תכשירים שונים (כגון פלזמה עשירה בטסיות דם) לטיפול בעין יבשה. פלזמה עשירה בטסיות דם (PRP) היא תכשיר של פלזמה אוטולוגית בעלת ריכוז טסיות דם מעל לקו הבסיס. הדם של החולה נאסף לתוך מבחנות שמכילות 3.2% נתרן ציטראט כנוגד קרישה ואז מועבר בצנטריפוגה (10 דקות ב 1600 סיבובים לדקה) ובכך משיג שלוש שכבות. פלזמה לקויה בטסיות הדם למעלה, פלזמה עשירה בטסיות דם באמצע, ובתחתית בעיקר תאי דם לבנים ואדומים. אוספים רק את השכבה של הפלזמה עשירה בטסיות דם, מחלקים לבקבוקונים של 10 מ"ל כך שכל בקבוק יכיל 3-4 מ"ל של הנוזל. באופן דומה לסרום האוטולוגי, יש לשמור את הבקבוק שבשימוש במקרר למשך שבוע, ואת שאר הבקבוקים במקפיא. ההשפעות העיקריות של הפלזמה עשירה בטסיות דם נובעות מ- PDGF, שהוא גורם הצמיחה הראשון המעורב בריפוי הפצע, קביעת עליית מספר התאים המתוקנים, גירוי של אנגיוגנזה ותמיכה בהתפתחות כלי דם חדשים ושפעול מקרופאגים. בנוסף, הEGF מאיץ את התפשטות האפיתל של הקרנית.

סיכום על סרום אוטולוגי ופלזמה עשירה בטסיות דם

טיפות עיניים הנגזרות ממוצרי הדם מייצגות אפשרות מעניינת לטיפול בקרנית ומחלות פני השטח החיצוני של העין כולל עין יבשה על ידי אספקת תערובת של גורמי צמיחה וציטוקינים וחיקוי התפקוד של הדמעות הטבעיות. מחקרים קליניים בבני אדם מדגישים פרופיל טוב מבחינת הבטיחות וגם היעילות של כל המוצרים. טיפול זה יכול להוות טיפול מצוין למטופלים שלא מגיבים מספיק לטיפולים אחרים.

author avatar
פרופ מייקל מימוני מנהל יחידת קרנית, מחלקת עיניים, קריה רפואית רמב"ם
פרופ' מייקל מימוני הינו מנהל יחידת הקרנית במחלקת עיניים בקריה רפואית רמב״ם ופרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון. הוא מכהן כיושב ראש חוג קרנית של ישראל מטעם איגוד רופאי העיניים הישראלי. פרופ' מימוני נבחר כרופא עיניים מוביל בתחומו (קרנית) בשנים 2023 ו2024 (שנתיים ברציפות) לפי דירוג של duns 100 המבוסס על ידי סקר בקרב כלל רופאי העיניים בישראל.