השתלת קרנית
השתלת קרנית, היא הליך כירורגי בו מוחלפת קרנית פגומה או חולה ברקמת קרנית שנתרמה (השתל). כאשר מחליפים את כל הקרנית היא מכונה קרטופלסטיקה חודרת (Penetrating Keratoplasty) וכאשר רק חלק מהקרנית מוחלפת היא מכונה קרטופלסטיקה למלרית (Lamellar Keratoplasty). קרטופלסטיקה פירושה פשוט ניתוח לקרנית. השתל נלקח מאדם שנפטר לאחרונה ללא מחלות עיניות ידועות או גורמים אחרים העלולים להשפיע על סיכויי ההישרדות של הרקמה שנתרמה או על בריאותו של המקבל.
מאמרים וחדשות בתחום של השתלת קרנית
השתלת קרנית DMEK
מה זה DMEK? השתלת קרנית מסוג DMEK, קיצור ל Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty הינו הליך השתלת קרנית בעובי חלקי שכולל הסרה סלקטיבית של ממברנת דצמט ואנדותל, ואחריו השתלת אנדותל קרנית
השתלת קרנית חלקית
אפשרויות ניתוח להשתלת קרנית בעובי חלקי במקרים מסוימים, ייתכן שלא יהיה צורך לבצע ניתוח השתלת קרנית בעובי מלא כדי לטפל במחלה או בנזק בקרנית. חלק מהמטופלים יכולים לעבור השתלת קרנית
השתלת קרנית מלאכותית
רקע עבור השתלת קרנית מלאכותית השתלת קרנית מלאכותית מבוססת על שימוש בשתל קרנית אשר עשויה, לפחות בחלקה, מחומר גלם סינטטי אשר באה לתת מענה אופטי, מבני, ותפקודי למטופלים אשר סובלים
השתלת קרנית מחיר
האם באמת קיים עבור השתלת קרנית מחיר? אם הפרוצדורה מבוצעת בבית החולים ציבורי אז המחיר של השתלת קרנית הוא אפסי (השתלת קרנית מחיר בבית חולים ציבורי: 0 ש"ח עבור המטופל).
השתלת קרנית סיכונים
קיימים עבור השתלת קרנית סיכונים וסיבוכים פוטנציאליים שונים בהתאם לסוג הניתוח, ניסיון המנתח ומורכבות העין והרקע הסיסטמי של המטופל. בנוסף, בכל סוג ניתוח, ישנם סיבוכים שיכולים להתרחש תוך כדי הניתוח
הקרנית היא החלק הקדמי השקוף של העין המכסה את הקשתית, האישון והלשכה הקדמית. ההליך הכירורגי מבוצע על ידי רופאי עיניים אשר מומחים בהשתלות קרנית ולעתים קרובות נעשה על בסיס אשפוז בישראל, אם כן בצפון אמריקה מדובר בפרוצדורה שמבצעים באשפוז יום. תורמים יכולים להיות בכל גיל אם כי לרוב מקובל לפחות גיל של שנתיים, ואין הגבלה לאחר מכן (שמעון פרס תרם את הקרניות שלו לאחר שנפטר). השתלת הקרנית מתבצעת כאשר טיפול לא פולשני כגון תרופות או ניתוחים פחות פולשנים (כמו צילוב קרנית בקרטוקונוס) אינם יכולים לרפא את הקרנית באופן מספק.
רקע היסטורי
השתלת הקרנית הראשונה בוצעה בשנת 1905 על ידי אדוארד זירם (מרפאת העיניים של אולומוק, כיום צ'כיה), והפכה אותה לאחד מהסוגים הראשונים של ניתוחי השתלות של איבר כלשהו שבוצעו בהצלחה. ניסיונותיו של מנתח עיניים הרוסי ולדימיר פילאטוב להשתלת קרנית החלו בניסיון הראשון בשנת 1912 ונמשכו, והשתפרו בהדרגה עד שב- 6 במאי 1931 הוא השתיל קרנית בהצלחה לחולה באמצעות רקמת קרנית מאדם שנפטר. הוא דיווח באופן נרחב על השתלה נוספת בשנת 1936, ושיתף את הטכניקה שלו בפירוט מלא. בשנת 1936, קסטרובייחו ביצע השתלה ראשונה במקרה מתקדם של קרטוקונוס, והשיג שיפור משמעותי בראיית המטופל.
טיודור תומאס, מורה קליני של בית הספר הלאומי לרפואה וולשית, הגה את הרעיון של מערכת תורמים להשתלות קרנית ובנק איסט גרינסטד הוקם בשנת 1955. ההתקדמות בהפעלת מיקרוסקופים איפשרה למנתחים לנתח עם מבט מוגדל יותר ואילו ההתקדמות במדע החומרים אפשרה להם להשתמש בתפרים עדינים יותר משיער אנושי.
מה שהביא להצלחה של השתלות קרנית היה הקמת בנקים לעיניים. מדובר בארגונים הממוקמים ברחבי העולם כדי לתאם את חלוקת הקרניות הנתרמות למנתחים, כמו גם לספק עיניים למחקר. בישראל, נכון ל2020, אין בנק עיניים מרכזי אחד בכל הארץ ורוב בתי החולים מספקים את הקרניות לעצמם כאשר ישנו גם לעתים שיתופי פעולה בין בתי החולים השונים.
אינדיקציה להשתלת קרנית
אינדיקציות כלליות להשתלת קרנית יכולות להיות מסווגות ל4 קטגוריות:
אופטי: לשיפור חדות הראייה על ידי החלפת הלא בריאה\תקינה ברקמת תורם בריאה. האינדיקציה השכיחה ביותר בקטגוריה זו היא קרטופתיה בולוסית פסאודופקית (Pseudophakic bullous keratopathy), ואחריה קרטוקונוס (keratoconus), דיסטרופיה על שם פוקס, והצטלקות עקב קרטיטיס וטראומה.
טקטוני: לשמר את האנטומיה התקינה של הקרנית ושלמותה בקרב חולים עם הידקקות הסטרומה או לאחר ניקוב הקרנית לאחר פצע חודר.
טיפולי (תרפואיטי): להסרת רקמת קרנית מודלקת\מזוהמת שאינה מגיבה לטיפול על ידי טיפול שמרני כגון אנטיביוטיקה או טיפול אנטי-דלקתי או טיפול אנטי-ויראלי.
קוסמטי: לשיפור המראה של חולים עם צלקות\עכירויות בקרנית (מדובר במיעוט המקרים בגלל הסיכונים בהשתלת קרנית ובגלל חסר רקמות).
סוגים של השתלת קרנית
השתלת קרנית בעובי מלא: קרטופלסטיקה חודרת (Penetrating Keratoplasty). ניתוח שבו מסירים את כל השכבות של הקרנית ממטופל ומשתילים במקום את כל השכבות מהקרנית של תורם. כיום סוג זה של השתלת קרנית הולך ופוחת מכיוון שישנם היום השתלות קרנית בעובי חלקי אשר בעלי סיכונים נמוכים יותר ובאינדיקציות הנכונות מביאות לתוצאות חדות ראייה טובות יותר. כיום האינדיקציות העיקריות לקרטופלסטיקה חודרת הן: צלקות מרכזיות בקרנית בעובי מלא כתוצאה מטראומה או זיהומים, מחלות ניווניות של הקרנית המערבות את כל השכבות, פציעות כימיות קשות של הקרנית, השתלת קרנית חוזרת, וחוסר הצלחה בביצוע השתלת קרנית למלרית קדמית כגון DALK.
השתלת קרנית חלקית: ישנם מספר סוגים של השתלות קרנית נפוצות הכוללות השתלות קרנית חלקיות אנדותליאליות כגון DMEK ו DSAEK. ישנם גם השתלות קרנית חלקיות קדמיות כגון DALK (יותר נפוץ ועליו נפרט) ו SALK (פחות נפוץ ונזכיר בקצרה).
השתלת קרנית DMEK: מדובר בהשתלת קרנית חלקית המתקדם ביותר (נכון לשנת 2020). ראשי התיבות הם קיצור ל Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty. בניתוח הזה מסירים את שכבת האנדותל ממברנת דצמט מהמטופל ומחליפים באותן השכבות מתורם שנפטר. האינדיקציות העיקריות לניתוח הזה היום הם קרטופתיה בולוזית פסוידופקית ודיסטרופיה על שם פוקס. לניתוח זה התאוששות מהירה יותר של חדות ראייה, חדות ראייה סופית טובה יותר וסיכויים פחותים לדחיית שתל בהשוואה לDSAEK. עם זאת, מדובר בפרוצדורה שהיא קשה יותר טכנית לביצוע ואיננה מתאימה לעיניים מורכבות (עיניים ארוכות, עיניים אחרי ויטרקטומיה, עיניים ללא עדשה (אפאקיות) או עם פגם גדול בקשתית (אניאירידיה)). בנוסף, יש אחוז גדול יותר של צורך ב Rebubbling (מילוי הלשכה הקדמית באוויר) לאחר הניתוח בהשוואה לDSAEK.
השתלת קרנית DSAEK: מדובר בהשתלת קרנית חלקית אחורית כאשר ראשי התיבות הם קיצור של Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty. בניתוח הזה מסירים את שכבת האנדותל וממברנת דצמט מהמטופל ומחליפים באנדותל, ממברנה דצמט וקצת סטרומה אחורית מרקמת התורם. במידה ועובי הסטרומה שנלקח מהתורם הוא מתחת ל100 מיקרון אז זה נקרא Ultra thin DSAEK. במידה ופחות מ60 מיקרון אז זה נקרא nano thin DSAEK. האינדיקציות לניתוח זה זהים לאלו של DMEK וכאשר מדובר בעין מורכבת מאוד כפי שהוזכר מעלה, עדיף לבצע DSAEK מאשר DMEK. מדובר בפרוצדורה עם סיכויים נמוכים יותר לסיבוכים כולל דחייה שתל בהשוואה לקרטופלסטיקה חודרת.
השתלת קרנית DALK: מדובר בהשתלת קרנית חלקית קדמית כאשר ראשי התיבות הם קיצור של Deep Anterior Lamellar Keratoplasty. בניתוח הזה מסירים את כל השכבות של הקרנית פרט לאנדותל, ממברנת דצמט ושכבת Dua (החלק הכי אחורי של הסטרומה) ומחליפים ברקמת תורם שהוסרה ממנה שכבת האנדותל וממברנת דצמט. האינדיקציות העיקריות לניתוח זה הם קרטוקונוס וצלקות בקרנית שאינן בעובי מלא. מדובר בפרודצורה עם סיכויים נמוכים יותר לסיבוכים הכרוכים בשלב ה Open Sky של קרטופלסטיקה חודרת וסיכויי דחייה נמוכים יותר גם.
השתלת קרנית SALK: מדובר בהשתלת קרנית קדמית כאשר ראשי התיבות הם קיצור של Superficial Anterior Lamellar Keratoplasty. בניתוח זה מסירים רק חלק מהסטרומה הקדמית ומחליפים ברקמה דומה מתורם. האינדיקציה העיקרית היא צלקת מאוד שטחית. מדובר בפרוצדורה שאיננה מבוצעת הרבה היום.
השתלת קרנית מלאכותית
קרטופרוסטזה של בוסטון – Boston Keratoprosthesis
בוסטון Kpro סוג 1 – פלטה אחורית של טיטניום: קרטופרוסטזה של בוסטון היא הקרנית הסינתטית הנפוצה ביותר עד כה עם למעלה מ 900- פרוצדורות שבוצעו ברחבי העולם בשנת 2008. ה- KPro של בוסטון פותח בבית החולים לרפואת עיניים ואוזניים בהנהגתו של ד"ר קלייס דוהלמן.
אלפא-קור – AlphaCor: במקרים בהם היו מספר כשלים בשתל או שהסיכון לקרטופלסטיקה הוא גבוה, קרניות סינטטיות יכולות להחליף בהצלחה את קרניות התורם. מכשיר כזה מכיל חצאית היקפית ואזור מרכזי שקוף. שני חלקים אלה מחוברים ברמה המולקולרית על ידי רשת פולימרים חודרנית, העשויה מפולי 2-הידרוקסיאתיל-מתקרילט (pHEMA). האלפא-קור הוא סוג של קרנית סינטטית שאושרה על ידי ה- FDA האמריקאי בקוטר 7.0 מ"מ ובעובי 0.5 מ"מ. היתרונות העיקריים של קרניות סינטטיות הן בכך שהם תואמים ביולוגית, והרשת בין החלקים למכשיר מונעת סיבוכים שעלולים להיווצר בממשק שלהם. ההסתברות להישרדות השתל במחקר גדול אחד נאמד סביב 60% במעקב של שנתיים.
אוסטאו-אודונטו-קרטופרוסטזה – Osteo-Odonto-Keratoprosthesis – OOKP: בהליך כירורגי רב-שלבי נדיר ומורכב ביותר, המופעל על מנת לסייע למטופלים המורכבים ביותר, יש שימוש בחלק מהשכבות של השן של המטופל והשתלתו לעין המטופל עם עדשה מלאכותית המותקנת בתוק רקמת השן.
סיכונים של השתלת קרנית
הסיכונים דומים להליכים תוך עיניים אחרים, אך בנוסף כוללים דחיית שתל (לכל החיים), היפרדות של שתל למלרי\חלקי וכשל ראשוני או משני של השתל. לרוב יש צורך בשימוש בטיפול טופיקלי (בטיפות) בלבד על מנת למנוע ולטפל בדחיית שתל. עם זאת, השימוש בתרופות אימונוסופרסיביות אחרות הכוללות ציקלוספורין A, טאקרולימוס, מיקופנולט מופטיל, סירולימוס למניעת דחיית שתל גובר אך אין מספיק ראיות לוודא איזה טיפול מדכא חיסון טוב יותר. בסקירת ספרות שכללה עדויות באיכות נמוכה עד בינונית, נמצאו תופעות לוואי שכיחות עם טיפול סיסטמי במיקופנולט מופטיל, אך פחות שכיחה בטיפולים מקומיים כגון ציקלוספורין A וטאקרולימוס.
קיים גם סיכון לזיהום. מכיוון שלקרנית אין כלי דם (היא מפיקה את החומרים הנדרשים לה מהנוזל בלשכה הקדמית ומפס הדמעות) היא מחלימה לאט הרבה יותר מאשר חתך בעור. בזמן שהפצע מחלים, ייתכן שהוא עלול להידבק במיקרואורגניזמים שונים. סיכון זה ממוזער על ידי טיפול מונע באנטיביוטיקה (באמצעות טיפות עיניים אנטיביוטיות, גם כאשר אין זיהום) בתקופה המיידית לאחר הניתוח.
קיים סיכון לדחיית קרנית, המתרחשת בכ -10% מהמקרים. כישלון השתל יכול להתרחש בכל עת לאחר השתלת הקרנית, אפילו שנים או עשרות שנים לאחר מכן. הסיבות יכולות להיות שונות, אם כי זה בדרך כלל בגלל אי ספיקה אנדותליאלית של השתל לאורך השנים, זיהום בשתל, טראומה או חזרה של המחלה הבסיסית.
השתלת קרנית חלקית מידע נוסף
אפשרויות ניתוח להשתלת קרנית בעובי חלקי
במקרים מסוימים, ייתכן שלא יהיה צורך לבצע ניתוח השתלת קרנית בעובי מלא כדי לטפל במחלה או בנזק בקרנית. חלק מהמטופלים יכולים לעבור השתלת קרנית חלקית (בעובי חלקי) (Endothelial Keratoplasty), שבה רק השכבות המושפעות של רקמת הקרנית מוחלפות ברקמת התורם ושכבות הקרנית הבריאות והמתפקדות כראוי של המטופל נשארות במקומן.
שכבות של הקרנית
החל מחזית העין, הקרנית מורכבת מחמש שכבות רקמה עיקריות:
- אפיתל. השכבה החיצונית, השקופה דמוית הממברנה הזו עוזרת למנוע מחומר זר, כגון אבק וחיידקים, לחדור לעין. הוא סופג חמצן וחומרי מזון מסרט הדמעות כך שהם זמינים לשאר חלקי הקרנית. האפיתל מכיל גם קצות עצבים שהופכים את הקרנית לרגישה לפציעה או כאב.
- שכבת באומן. ישירות מאחורי האפיתל, שכבת באומן היא מבנה חזק יחסית שעוזר להגן על הקרנית מפני פציעה.
- סטרומה. הסטרומה ממוקמת מאחורי השכבה של באומן. זוהי השכבה העבה ביותר של הקרנית. כמו השכבה של באומן, היא מכילה סיבי קולגן המעניקים לקרנית גם חוזק וגם גמישות.
- הממברנה של דצמט (Descemet’s Membrane). שכבה זו גם עוזרת להגן על המבנים הפנימיים של העין. הוא דק מאוד ומורכב מקולגן, אך סוג שונה של קולגן מהסטרומה. הממברנה של דצמט מופקת על ידי התאים של שכבת הקרנית שנמצאת מאחוריה, האנדותל.
- אנדותל. שכבת תאים יחידה זו היא השכבה הפנימית ביותר של הקרנית. הוא מבצע פונקציית שאיבה השומרת על איזון תקין של הנוזלים בקרנית כדי לשמור על שקופה. אם האנדותל אינו פועל כראוי עקב פציעה או מחלה, הקרנית עלולה להתנפח ולהיות מעורפלת או אטומה, ולמנוע ראייה ברורה.
סוגי השתלת קרנית חלקית
ניתן לבצע מספר סוגים של השתלות קרנית חלקיות.
השתלת קרנית חלקית DSAEK
Descemet's stripping endothelial keratoplasty (DSAEK) – משמשת כאשר הממברנה של דצמט והאנדותל הם שכבות הקרנית האחראיות לבעיות ראייה. הסיבות השכיחות למחלה או תפקוד לקוי של האנדותל כוללים ניתוחי עיניים קודמים, מצבים זיהומיים, דלקתיים או טראומטיים שונים ומצב תורשתי כגון ניוון הקרנית של פוך.
כיצד מבוצע DSAEK
השתלת קרנית DSAEK לרוב מבוצע באמצעות הרדמה מקומית, בתוספת הרגעה תוך ורידי או פומי לפי צורך. הממברנה של דצמט והאנדותל מוחלפים בשתל קרנית (כולל כמות קטנה של סטרומה), אך שאר הקרנית נשארת במקומה. השתל מתקבל מתורם שנפטר לאחרונה ונבדק בקפדנות כדי לוודא שהוא מתאים להשתלה.
לאחר הרדמה של העין, נעשה חתך קטן ליד קצה הקרנית. דרך החתך, הממברנה של דצמט והאנדותל מוסרים ומוחלפים בשתל. בועת אוויר או גז מונחת מתחת לשתל כדי להחזיק אותו במקומו. לא משתמשים בתפרים כדי להחזיק את השתל במקום, אבל החתך הקטן נתפר סגור. אם השתל אינו נצמד מספיק, ייתכן שיהיה צורך בהליך של הזרקת בועת אוויר חוזר במהלך השבועות הראשונים לאחר ההליך הראשוני.
ה"אוטומטי" בשם DSAEK מתייחס לאופן הכנת רקמת התורם. הוא מגולח מהעין התורם עם מיקרוקרטום, להב מתנודד מדויק.
היתרונות של DSAEK לעומת השתלת קרנית בעובי מלא
התאוששות השתלת הקרנית מהירה יותר לאחר DSAEK מאשר לאחר השתלת עובי מלא, בתנאי שלעין אין בעיות אחרות שיגבילו את חדות הראייה הפוטנציאלית. למרות שהוא מטושטש למדי מיד לאחר הניתוח DSAEK, הראייה בדרך כלל מתחילה להשתפר תוך חודש עד חודשיים לאחר הניתוח. בדרך כלל ניתן להתאים למטופלים משקפיים תוך 4 עד 6 חודשים (לעומת 12 עד 18 חודשים לאחר השתלה בעובי מלא). בנוסף, מכיוון שרק השכבות הפנימיות הדקות ביותר של קרנית המטופל מוחלפות, שלמות הקרנית מושפעת פחות מאשר בהשתלה בעובי מלא.
השתלת קרנית חלקית DMEK
השתלת קרנית חלקית מסוג Descemet (DMEK) היא הכי פחות הפולשנית מבין השתלות הקרנית בעובי חלקי, מכיוון שהכמות הקטנה ביותר של הרקמה – הממברנה של דצמט והאנדותל וללא סטרומה – מוסרת ומוחלפת בשתל של רקמה תורמת. כמו עם DSAEK, ניתן להשתמש ב-DMEK כאשר הממברנה של דצמט והאנדותל הם שכבות הקרנית האחראיות לבעיות ראייה.
כיצד מתבצע DMEK
DMEK מבוצע בדרך כלל באמצעות הרדמה מקומית, בתוספת הרגעה תוך ורידי או פומי לפי צורך. כמו בשאר סוגי השתלת הקרנית, שתל רקמת הקרנית המשמש ב-DMEK מתקבל מתורם שנפטר לאחר בדיקות קפדניות כדי לוודא שהוא מתאים להשתלה.
לאחר הרדמה של העין, נעשה חתך קטן ליד קצה הקרנית. דרך החתך, הממברנה של דצמט והאנדותל מוסרים ומוחלפים בשתל. בועת אוויר או גז מונחת מתחת לשתל כדי להחזיק אותו במקומו. לא משתמשים בתפרים כדי להחזיק את השתל במקום, אבל החתך הקטן נתפר סגור. אם השתל אינו נצמד מספיק, ייתכן שיהיה צורך בהליך של הזרקת בועת אוויר חדשה במהלך השבועות הראשונים לאחר ההליך הראשוני.
היתרונות של DMEK לעומת DSAEK והשתלת קרנית בעובי מלא
התאוששות השתלת קרנית מהירה יותר לאחר DMEK מאשר לאחר השתלת DSAEK או השתלת עובי מלא, בתנאי שלעין אין בעיות אחרות שיגבילו את הראייה הפוטנציאלית הטובה ביותר. למרות ראייה מטושטשת למדי מיד לאחר DMEK, הראייה בדרך כלל מתחילה להשתפר תוך שבוע עד שבועיים לאחר הניתוח. בדרך כלל ניתן להתאים למטופלים משקפיים תוך חודש עד חודשיים (לעומת 4 עד 6 חודשים לאחר DSAEK ו-12 עד 18 חודשים לאחר השתלת עובי מלא). בנוסף, מכיוון שמשתמשים רק בהשתלת רקמה דקה מאוד עבור DMEK, האפשרות של דחיית השתל עשויה להיות נמוכה יותר מאשר בהשתלת DSAEK והשתלת עובי מלא, ויש סיכוי גבוה יותר שהראייה הסופית לאחר הניתוח יכולה להגיע ל-20/20 עם משקפיים.
סיכונים הקשורים להשתלות קרנית
כמו בכל סוג של הליך כירורגי, השתלת קרנית טומנת בחובה כמה סיכונים וסיבוכים אפשריים. דחיית השתל היא אחת הסיכונים האפשריים. אם מתרחשת דחיית שתל או בעיה אחרת, אך העין שומרת על פוטנציאל הראייה, ניתן לבצע הליך השתלה מחדש. ההליך עשוי להיות זהה לניתוח הראשוני, אפשרות להשתלת קרנית בעובי חלקי שונה, או השתלת עובי מלא.
השתלת קרנית באופן פרטי
האם ניתן לבצע השתלת קרנית באופן פרטי?
התשובה היא כן. ניתן לבצע השתלת קרנית באופן פרטי וגם בבית חולים ציבורי. ניתוח השתלת קרנית באופן פרטי מתאפשר מכיוון שקיימת אפשרות לייבא קרניות להשתלה מבנק קרניות מוסמך מחו"ל. במידה ויש לכם ביטוח רפואי פרטי או שירותי ביטוח נוספים מטעם קופת החולים שלכם אז הם יכסו חלק ניכר מעלות ייבוא הקרנית לצורך השתלת קרנית באופן פרטי. בנוסף, במידה ובחרתם לעבור את הניתוח ברופא\מרכז שנמצא איתם בהסדר, הם יכסו את עלות שכר המנתח ואת עלות שכר חדר הניתוח.
אצלי מי כדאי לבצע השתלת קרנית באופן פרטי?
נכון לבצע השתלת קרנית באופן פרטי אצל מומחה להשתלות קרנית אשר מנוסה בשיטה הניתוחית המתאימה לעין שלכם. כיום ישנן שיטות שונות ומתקדמות לבצע השתלת קרנית ולכל אחד מהם עקומת לימוד משלו ולכן רצוי לעבור את הניתוח אצל מישהו שעבר הכשרה מתאימה לכך:
- השתלת קרנית מלאה – PKP – בו מוחלפים כל שכבות הקרנית – למשל לאחר טראומה
- השתלת קרנית DALK – בו משאירים את השכבה הכי פנימית\אחורית – למשל עבור קרטוקונוס
- השתלת קרנית אחורית DSAEK – בו מחליפים\משתילים שכבת אנדותל, דצמט וקצת סטרומה אחורית – למשל עבור עיניים מורכבות עם כשל של שכבת האנדותל
- השתלת קרנית אחורית DMEK – בו מחליפים שכבת אנודתל ודצמט בלבד – ניתוח מתקדם שמבוצע לרוב במטופלים עם FUCHS DYSTROPHY או כאלו עם כשל של שכבת האנדותל לאחר ניתוח קטרקט
ממה מורכב המחיר של ניתוח השתלת קרנית פרטית?
המחיר של ניתוח השתלת קרנית באופן פרטי מורכב מעלות הקרנית, עלות שכר המנתח ועלות החדר ניתוח במרכז הרפואי בו תעבור את הניתוח. עלות הקרנית יכולה לנוע בין 5,000 ל10,000 ₪ כתלות בדרישות של הרקמה כאשר רקמה שדורשת הכנה מרובה על ידי בנק הקרניות ממנו קונים יעלה יותר כסף מאשר רקמה שמגיעה לא מעובדת\מוכנה. עלות שכר המנתח נתונה לשיקולו של המנתח או בהתאם להסכם שלו עם חברות ושירותי ביטוח נוספים (במידה ויש לו כזה) כאשר בגדול זה יכול לנוע בין 7,500 ₪ ועד 20,000 ₪ (ואף יותר). עלות חדר הניתוח משתנה בין מרכז רפואי למרכז רפואי אך יכול לנוע גם כן בין 3,000 ₪ לבין 10,000 ₪ כתלות בסוג הניתוח, אורך הניתוח, צוות רפואי נדרש והצורך בנוכחות של רופא מרדים. ככה, ניתוח השתלת קרנית באופן פרטי יכול לנוע בין 15,000 ₪ ולהגיע עד ל40-50,000 ₪ לכל עין.
מהי רשימת ההמתנה השתלת קרנית פרטית?
רשימת ההמתנה להשתלת קרנית באופן כללי תלויה ברקמות מתורמים. כאשר עוברים ניתוח השתלת קרנית באופן פרטי, מכיוון שמזמינים את הקרנית מבנק קרניות מוסמך החו"ל אז ההמתנה עצמה היא לרוב עניין של כמה שבועות כתלות בזמינות של המנתח.
האם יש יתרון בביצוע ניתוח השתלת קרנית פרטית לעומת המערכת הציבורית?
כאמור, זמינות של רקמות תהיה גבוהה יותר בעת ביצוע השתלת קרנית באופן פרטי מכיוון שאלו נרכשים מחו"ל ומותאמים בדיוק לצרכים של המטופל. בנוסף, תהיה לכם אפשרות לבחור את המנתח שלכם ולוודא שאתם מקבלים מומחה קרנית אשר מנוסה בהשתלת קרנית בטכניקה שהכי מתאימה לעין שלכם.
– פרופ' מימוני מבצע את כל סוגי השתלות הקרנית גם במסגרות פרטיות – לפרטים צרו קשר.