ניתוח קטרקט

מהו ניתוח קטרקט?

ניתוח קטרקט הוא הליך להסרת עדשת העין וברוב המקרים להחלפתה בעדשה מלאכותית. במצב תקין, כאשר אנחנו נולדים, עדשת העין היא שקופה. קטרקט גורם לעדשה להיות עכורה לאורך השנים, מה שמשפיע בסופו של דבר על הראייה שלכם.

ניתוח קטרקט

מיהו מנתח קטרקט?

ניתוח קטרקט מבוצע על ידי רופא עיניים מומחה, מנתח קטרקט, לרוב על בסיס אשפוז יום, מה שאומר שאינך צריך להישאר בבית החולים לאחר הניתוח. ניתוח קטרקט נפוץ מאוד ולרוב מדובר בהליך בטוח עם תוצאות מצוינות.

למה יש צורך בניתוח?

ניתוח קטרקט מתבצע לטיפול בקטרקט אשר מפריע לראייה. קטרקט יכול לגרום לטשטוש ראייה ולהגברת הבוהק מאורות. אם קטרקט מקשה עליך לבצע את הפעילויות הרגילות שלך, הרופא שלך עשוי להציע ניתוח קטרקט.

עדשה בניתוח קטרקט

כאשר קטרקט מפריע לטיפול בבעיית עיניים אחרת, גם כן אפשר לשקול ניתוח קטרקט. לדוגמה, רופאים עשויים להמליץ על ניתוח קטרקט אם קטרקט מקשה על רופא העיניים שלך לבחון את החלק האחורי של העין כדי לעקוב או לטפל בבעיות עיניים אחרות, כגון ניוון מקולרי של רשתית הקשור לגיל או רטינופתיה סוכרתית.

ברוב המקרים, המתנה לניתוח קטרקט לא תפגע בעין שלך, כך שיהיה לך זמן לשקול את האפשרויות שלך. אם הראייה שלך עדיין די טובה, ייתכן שלא תזדקק לניתוח קטרקט במשך שנים רבות, אם בכלל.

מתי לשקול ניתוח קטרקט?

כאשר אתה שואל את עצמך אם ברצונך לעבור את הניתוח, תשאל את עצמך את השאלות הבאות:

  • האם אתה יכול לראות באופן מספק לבצע את עבודתך בצורך בטיחותית?
  • האם יש לך בעיות בקריאה או צפייה בטלוויזיה?
  • האם קשה לבשל, לערוך קניות, לבצע עבודות בחצר, לעלות במדרגות או לקחת תרופות?
  • האם בעיות ראייה משפיעות על רמת העצמאות שלך?
  • האם אורות בהירים מקשים על הראייה ומפריעים לך?

מתי לשקול ניתוח קטרקט

אם התשובה לחלק מהשאלות האלו היא כן אז ייתכן בהחלט שכן כדאי לכם לשקול לעבור את הניתוח מוקדם ולא מאוחר.

מה הסיכונים של ניתוח קטרקט?

סיבוכים לאחר ניתוח קטרקט הינם נדירים, וניתן לטפל ברובם בהצלחה.

הסיכונים לניתוחי קטרקט כוללים:

  • דלקת
  • זיהום
  • דימום
  • בצקת
  • נפילת עפעף
  • תזוזה של העדשה המלאכותית
  • היפרדות רשתית
  • גלאוקומה (עלייץ בלחץ התוך עיני)
  • קטרקט משני
  • אובדן ראייה

הסיכון לסיבוכים גדול יותר אם יש לך מחלת עיניים נוספת או מצב רפואי חמור. מדי פעם ניתוח קטרקט לא מצליח לשפר את הראייה בגלל פגיעה בעין הבסיסית ממצבים אחרים, כגון גלאוקומה או ניוון מקולרי. במידת האפשר, זה עשוי להיות מועיל להעריך ולטפל בבעיות עיניים אחרות לפני קבלת ההחלטה על ניתוח קטרקט.

הכנה לקראת ניתוח קטרקט

אוכל ותרופות

יתכן שתתקבשו לא לאכול או לשתות דבר 12 שעות לפני ניתוח קטרקט. הרופא שלך עשוי גם לייעץ לך להפסיק באופן זמני לקחת כל תרופה שעלולה להגביר את הסיכון לדימום במהלך הניתוח. תודיע לרופא אם אתה נוטל תרופות כלשהן לבעיות ערמונית, מכיוון שחלק מהתרופות הללו עלולות להפריע או לסבך את הניתוח קטרקט. ייתכן ותתבקשות לשים טיפות עיניים אנטיביוטיות לשימוש יום או יומיים לפני הניתוח למנוע זיהום.

אמצעי זהירות נוספים

בדרך כלל ניתן לחזור הביתה באותו היום ששל הניתוח, אך לא תוכל לנהוג, אז רצוי לארגן הסעה הביתה מסודרת באותו היום (להגיע עם מלווה למשל). רצוי גם לארגן עזרה בבית, במידת הצורך, מכיוון שהרופא שלך עשוי לבקש ממך להגביל פעילויות, כגון כיפוף והרמה, במשך כשבוע לאחר הניתוח.

למה לצפות מהניתוח?

לפני הניתוח

לפני הניתוח, הרופא מבצע בדיקה לא פולשנית ולא כואבת כדי למדוד את גודל העין ואת צורתה. זה עוזר לקבוע את סוג השתל העדשה הנכון (עדשה תוך עינית, או IOL).

כמעט כל מי שעובר ניתוח קטרקט יקבל עדשה. עדשות אלה משפרות את הראייה שלך על ידי מיקוד האור בחלק האחורי של העין. לא תוכל לראות או להרגיש את העדשה. הוא אינו דורש טיפול והופך לחלק קבוע בעין שלך.

מגוון עדשות עם תכונות שונות זמינים. לפני הניתוח, אתה ורופא העיניים שלך תדונו איזה סוג של עדשה עשוי להתאים לך ביותר ולאורח החיים שלך. העלות עשויה להיות גם גורם, שכן חברות הביטוח אינן יכולות לשלם עבור כל סוגי העדשות.

עדשות עשויים מפלסטיק, חומר אקרילי או סיליקון. כמה עדשות חוסמים אור אולטרה סגול. חלק מהעדשות הם פלסטיק קשיח ומושתלים באמצעות חתך הדורש סגירה באמצעות מספר תפרים.

עם זאת, הרוב המוחלט של העדשות גמישים ומאפשרים חתך קטן יותר שלרוב אינו דורש תפרים. המנתח מקפל עדשה מסוג זה ומחדיר אותה לתוך הקופסית הריקה שבה הייתה העדשה הטבעית. ברגע שהעדשה שנמצאת בתוך העין, העדשה המקופלת נפתחת ומתמלאת את הקופסית הריקה.

סוגי עדשות עבור ניתוח קטרקט

  • מונופוקל עם מיקוד קבוע. לסוג זה של עדשה יש כוח מיקוד יחיד לראייה מרחוק או לקרוב אבל לא שניהם. לרוב מכוונים לרחוק ואז קריאה בדרך כלל תדרוש שימוש במשקפי קריאה.
  • מונופוקל משופר עם אקומודציה. למרות שלעדשות אלה יש רק כוח מיקוד יחיד, הן יכולות להגיב לתנועות שרירי העין (באופן מוגבל) ולהעביר את המיקוד לאובייקטים קרובים או רחוקים.
  • מולטיפוקל. עדשות אלו דומות למשקפיים עם עדשות בי -פוקאליות או פרוגרסיביות. לאזורים שונים של העדשה יש עוצמות מיקוד שונות, המאפשרות ראייה קרובה, בינונית ורחוקה.
  • תיקון אסטיגמציה (עדשה טורית). אם יש לך אסטיגמציה משמעותית, עדשה טורית יכולה לסייע בתיקון הראייה שלך.

סוגי עדשות ניתוח קטרקט

שוחח עם מנתח העיניים שלך על היתרונות והסיכונים של סוגי עדשות השונות כדי לקבוע מה הכי טוב עבורך.

בזמן הניתוח קטרקט

ניתוח קטרקט, אשר לרוב מבוצע באשפוז יום, לוקח שעה או פחות לבצע (לרוב).

ראשית, הרופא שלך יניח טיפות עיניים בעין שלך כדי להרחיב את האישון שלך. תקבל הרדמה מקומית כדי להקהות את האזור, וייתכן שתקבל תרופות הרגעה שיעזרו לך להירגע. אם ניתנת לך תרופות הרגעה, אתה עלול להישאר ער, אך מעט ישנוני, במהלך הניתוח.

במהלך ניתוח קטרקט מסירים את העדשה המעורפלת, ומשתילים בדרך כלל עדשה מלאכותית שקופה במקומה. אולם במקרים מסוימים ניתן להסיר קטרקט מבלי להשתיל עדשה מלאכותית.

שיטות כירורגיות המשמשות להסרת קטרקט כוללות:

  • שימוש במכשיר פאקואמולסיפיקציה (אולטרסאונד) כדי לשבור את העדשה להסרה. במהלך הליך שנקרא פאקומולסיפיקציה (phacoemulsification), המנתח שלך עושה חתך זעיר בקדמת העין (קרנית) ומחדיר פרוב (probe) דקה לתוך חומר העדשה שבו הקטרקט נוצר. לאחר מכן המנתח שלך משתמש בפרוב, המעבירה גלי אולטרסאונד, כדי לפרק את הקטרקט ולשאוף את החלקיקים. החלק האחורי של העדשה שלך (הקפסולה) נותר שלם כדי להכיל ולהחזיק את העדשה המלאכותית. בסיום ההליך ניתן להשתמש בתפרים כדי לסגור את החתך הזעיר בקרנית שלך (לרוב אין צורך).

    ניתוח קטרקט בשיטת פאקואמולסיפיקציה

  • ביצוע חתך בעין והסרת העדשה בחלק אחד. הליך פחות נפוץ שנקרא Extracapsular Cataract Extraction (ECCE). הפעולה דורשת חתך גדול יותר מזה המשמש לפאקואמולסיפיקציה. דרך החתך הגדול יותר המנתח שלך משתמש בכלים כירורגיים כדי להסיר את הקפסולה הקדמית של העדשה ואת העדשה המעוננת הכוללת את הקטרקט. הקפסולה האחורית של העדשה שלך נשארת שלמה כדי להחזיק את העדשה המלאכותית. הליך זה עשוי להתבצע אם יש לך סיבוכים מסוימים בעיניים או קטרקט מאוד מתקדם. לאחר ניתוח כזה לרוב כן יש צורך בתפרים מכיוון שמשתמשים בחתך גדול יותר.

לאחר הסרת הקטרקט באחת מהטכניקות המוזכרות, העדשה המלאכותית מושתלת לתוך קופסית העדשה הריקה.

אחרי ניתוח קטרקט – למה לצפות אחרי ניתוח קטרקט?

ניתוח קטרקט שלב הרקסיסלא פעם שואלים למה לצפות אחרי ניתוח קטרקט? הודות להתקדמות הטכנולוגיה, ניתוח קטרקט הוא ניתוח בטוח, יעיל ואחד הניתוחים הנפוצים ביותר כיום. לרוב מדובר בהחלמה קלה יחסית וללא הרבה סיבוכים, אך אם מצבו הבריאותי של המטופל מורכב או שהינו סובל מבעיות עיניים חמורות עולה הסיכון לסיבוכים. הרופא המנתח יקבע פגישות מעקב לאחר הניתוח לוודא שההחלמה מתקדמת כצפוי ועל מנת לזהות סיבוכים בשלב מוקדם במידה  והתרחשו. ייתכן כי הרופא המטפל ירשום טיפות עיניים לתקופה שאחרי הניתוח וחשוב להקפיד על נטילתן על מנת להשיג את התוצאות המיטביות. הטיפות יכולות להיות טיפות אנטיביוטיות או אנטי דלקתיות שיקדמו ריפוי ויגנו על העיניים מפני זיהומים.

מיד אחרי ניתוח קטרקט

מיד אחרי הניתוח המטופל ינוח באזור התאוששות למשך כ-30 דקות עד שההרדמה המקומית בעין תחלוף. כמובן שאם הניתוח בוצע בהרדמה כללית מסיבות שונות יש צורך בהתאוששות ארוכה יותר. ישר אחרי הניתוח נורמלי שהראייה מטושטשת כי העין צריכה להירפא ולהסתגל לעדשה החדשה. יש צורך במלווה שיעזור בהגעה הביתה שכן המטופל לא יוכל לנהוג לפחות ל-24 שעות ולפעמים אף יותר, עד שיחוש שהראייה השתפרה והוא מסוגל לכך. המטופל יקבל מגן פלסטיק אותו יש להניח על העין בלילות בשבוע הראשון שאחרי הניתוח או לפי הנחיות אישיות מהרופא המטפל. שימוש במגן ימנע שפשוף או גירוד של העין בטעות במהלך השינה. בנוסף ניתן להיעזר במשקפי שמש בעת יציאה מהבית שיעזרו נגד ההסתנוורות וההילות שעלולים לחוות בחשיפה לאורות בוהקים. מטופלים רבים מדווחים על ראייה ברורה בתוך שעות מניתוח הקטרקט אך חשוב לזכור כי קצב ההחלמה שונה וזה עשוי לקחת אפילו שבועות עד שהראייה נהיית ברורה.

בימים אחרי ניתוח קטרקט

כאמור הראייה בימים שלאחר הניתוח יכולה להיות מטושטשת, והתמונה עשויה להיות גלית או מעוותת לפרקי זמן קצרים. המטופל עשוי גם לסבול מתחושת אי נוחות או גרד קל בעין שנותחה, תסמינים שצפויים להיעלם בתוך כמה ימים. הצבעים ייראו בהירים וחזקים יותר אחרי הניתוח מכיוון שהעדשה אינה עכורה.

בחודש שאחרי ניתוח קטרקט

פרסביופיה אחרי ניתוח קטרקטצפויים מעקבים נוספים שבוע וחודש אחרי הניתוח. רוב המטופלים כבר יהיו בעלי ראייה ברורה 8-10 שבועות אחרי ניתוח הקטרקט. במידה ויש קטרקט בשתי העיניים, הניתוח השני מתוכנן בדרך כלל לאחרי שהעין הראשונה החלימה. רבים יצטרכו משקפיים לפחות לפרק זמן מסוים אחרי הניתוח והרופא המטפל ימליץ מתי להתאים את משקפי הראייה בהתבסס על התקדמות הריפוי האישית והצרכים של כל מטופל. בדרך כלל התאמת המשקפיים תתבצע כחודש עד שלושה חודשים אחרי הניתוח. חשוב לדעת שמשקפי שמש יידרשו להגנה מפני סנוור בחודשים הבאים ואפילו שנה אחרי הניתוח.

במידה וחווים אחד או יותר מהסימפטומים הבאים חשוב לפנות להיבדק על ידי רופא:

הבזקי אור חדשים או גופיפים צפים (floaters) רבים , החמרה בכאב עיניים , הידרדרות בראייה, אם אין שיפור בנפיחות או אדמומיות העין, הפרשות מהעין, בחילה הקאה או חום.

סיבוכים רציניים אחרי ניתוח קטרקט הם דבר נדיר אך כמו בכך פרוצדורה, עלולים להתרחש וחשוב להיות מודעים אליהם. לכן יש חשיבות למעקבים הסדירים ולפניה מהירה לרופא במידה ומופיעים סימנים שיכולים להעיד על התפתחות סיבוך.

האם צריך לקחת חופשה מהעבודה אחרי ניתוח קטרקט ?

לא מומלץ לחזור לעבודה מיד אחרי הניתוח אך כל מטופל הוא שונה, עם זמן התאוששות ואופי עבודה אחרים. במידה והמטופל מרכיב משקפיים עם מספר גדול ועבר ניתוח בעין אחת, ייווצר הפרש מספרים ניכר בין העיניים דבר שיכול לדרוש הסתגלות ויקשה על העבודה. לאחר ביצוע ניתוח קטרקט בעין השנייה (אם נדרש) או התאמת משקפיים לאחר תקופת הריפוי וההסתגלות המצב יתאזן. כאמור, המצב תלוי גם באופי העבודה של המטופל. למשל אם העבודה כוללת שימוש במכונות כבדות או נהיגה יש להימנע מחזרה לעבודה לפני שהראייה מאפשרת עבודה בטוחה למטופל ולסובבים אותו. כמו כן כדאי לדחות חזרה לעבודה שכוללת אבק או בסביבה שעלולה לזהם את העין ולפגוע בתהליך הריפוי.

מה ניתן לעשות כדי לזרז את ההחלמה?

טיפות עיניים יינתנו על ידי הרופא המטפל לאחר הניתוח, שמטרתן לעזור בזירוז הריפוי ובמניעת זיהום בעיניים. יש להקפיד על שימוש בהתאם להנחיות על מנת לאפשר התאוששות מהירה וקלה יותר. חשוב לנקוט צעדים לשמירה על העין בתקופה שלאחר הניתוח שכן זוהי תקופה פגיעה במיוחד. צעדים אלה כוללים הימנעות משפשוף או גירוד העין (דבר אשר יכול להימנע על ידי מגן עיניים), הגנה מפני אור חזק וזהירות בעת חפיפת השיער. יש להימנע משחייה עד שהעין נרפאת לגמרי. חשוב לשמור על היגיינה ולנקות את סביבת העין בהתאם להוראות.

התאוששות מניתוח קטרקט מידע נוסף

בעין תקינה, עדשת העין צלולה ושקופה לחלוטין. קטרקט הוא מצב בו ישנו ערפול בעדשה, וכתוצאה מכך נפגע המעבר הישיר של קרני האור דרך העדשה לכדי נקודה ממוקדת ברשתית העין. הערפול בעדשה מתרחש כתוצאה משינוי בחלבונים אשר מרכיבים את עדשת העין, דבר שבהמשך מוביל לשינוי במבנה שלה.

בשלבים המוקדמים של הקטרקט ייתכן ולא תהיה פגיעה בראיה, אך בשלבים המאוחרים נצפה לראיה מטושטשת, לא ממוקדת ואף ייתכן עיוורון מלא במידה ולא מטופל. הקטרקט יכול להופיע בעין אחת בלבד או בשתי העיניים.

במידה ורופא העיניים יבחין בקושי בראיה אשר פוגע בתפקוד היום יומי של המטופל, סביר להניח שיפנה את המטופל לניתוח קטרקט. ההמלצה לניתוח תינתן גם במקרים שבהם הקטרקט הוא לא בהכרח הגורם המרכזי לשיבושים בראייה. זאת מכיוון שבניתוח מסוג זו נחשף החלק האחורי של העין, וזה יכול לסייע באבחון של ליקויי עיניים אחרים כמו רטינופתיה סוכרתית, ניוון מקולרי מסוג AMD ועוד. חשוב לציין שקטרקט הוא לא מצב רפואי דחוף, ולכן יש להתייעץ תחילה עם רופא מומחה על ההליך הניתוחי ועל הסיכונים טרם ביצועו.

בתחילת הניתוח, הרופא יטפטף טיפות עיניים מאלחשות לעינו של המטופל לשם הרדמה מקומית. לאחר מכן הוא יסיר את העדשה הפגועה וישתיל במקומה עדשה מלאכותית שבעולם הרפואי מוגדרת בשם "עדשה תוך עינית". הניתוח לא צפוי להימשך מעבר ל60 דקות.

אחרי זמן התאוששות קצר בחדר ההמתנה, במידה ואין סיבוכים, המטופל צפוי להשתחרר בליווי של אדם נוסף.

שלבי ההתאוששות מניתוח קטרקט

מיד אחרי הניתוח

בסוף ההליך הניתוחי, הרופא יסביר למטופל כיצד להגן על העין באופן מיטבי.

ייתנו טיפות ומגן עיניים או משקפיים לכיסוי של העין. מומלץ להשתמש בכיסוי זה גם בלילות של השבוע הראשון אחרי הניתוח, כדי למנוע סיכוי לשפשוף או מגע לא רצוי.  כמו כן, ייתכן ותינתן המלצה להימנע מפעילויות יום יומיות למשך שבועות ספורים כמו נגיעה ישירה בעין, הרמת חפצים כבדים או כיפוף של הגוף. תיתכן תחושת גירוד או אי נוחות במקרה של חשיפה לאור או למגע.

חשוב ליצור קשר עם הרופא המטפל באחד מהקרים הבאים:

– אובדן ראייה

– כאב משמעותי שלא חולף גם אחרי נטילת תרופות נוגדות כאבים

– אודם כרוני בעיניים

– הבזקי אור או כתמים בראיה

ברוב המקרים העין מחלימה באופן מלא כעבור 8 שבועות מהניתוח. בדיקת רופא תקבע באופן סופי אם ההחלמה אכן מלאה והאם הניתוח היה מוצלח.

מספר ימים לאחר הניתוח

בימים שאחרי הניתוח ייתכן ותסבול מהתסמינ/ים הבאים:

– ראיה מטושטשת כתוצאה מהסתגלות של העין לעדשה המלאכותית

– תמונה גלית או מעוותת לפרקים

– תחושת גירוד, אי נוחות בעין או דמעות.

– אודם בעיניים כתוצאה מנזק זמני שנגרם לכלי הדם הקטנים שנמצאים בחלק הלבן של העין.

– שטפי דם קטנים בעיניים

– תפיסת הצבעים כבהירים יותר בשל שימוש בעדשה שקופה ולא מעורפלת

סימפטומים אלה צפויים לחלוף תוך ימים בודדים.

חודש לאחר הניתוח

בחלוף חודש מביצוע הניתוח, צפויה הפחתה בתחושת הכאב ואי הנוחות כתוצאה מהחלמה וריפוי של העין. ייתכן ולמרות ההפחתה בתסמינים, הרופא ימליץ להמשיך ולהשתמש בטיפות העיניים ולהימנע מחשיפת העין לאבק, לכלוך או מים מזוהמים.

כמו כן, ישנם דיווחים על נפיחות שיכולה להישאר בחודשים הסמוכים לניתוח, והיא עלולה לגרום לתפיסה של הראיה כמטושטשת.

חשוב מאוד להיוועץ עם הרופא באופן קבוע בשלב זה של ההחלמה כדי שהוא יוכל לעקוב אחרי שלבי ההחלמה השונים.

כאשר ראיית המטופל מתייצבת, יומלץ לרוב על הרכבת משקפיים באופן חלקי או קבוע.

8 שבועות לאחר הניתוח

כאמור, צפויה החלמה מלאה כעבור 8 שבועות מניתוח הקטרקט. מטופלים שסובלים מקטרקט בשתי העיניים יכולים בשלב זה להיוועץ ברופא ולקבוע ניתוח קטרקט לעין השנייה, מכיוון שלא ניתן לנתח את שתי העיניים בו זמנית.

הסיכונים בניתוח הקטרקט

ניתוח קטרקט נחשב אחד הניתוחים הבטוחים והיעילים ביותר, אך במקרים נדירים עלול לגרום לסיבוכים הבאים:

– דימום, זיהום או נפיחות חריגה

– עיוורון

– ראייה כפולה

– שינוי בלחץ העיני

– היפרדות רשתית

סיבוכים אלה יכולים להיות מטופלים במידה ומאובחנים בשלב מוקדם ולא מתקדם, ועל כן לחשוד בשינויי ראיה לאחר הניתוח ולפנות לייעוץ בעת הצורך.

קטרקט משני

קטרקט משני זהו קטרקט שיכול להופיע לאחר מספר שבועות, חודשים או שנים מביצוע ניתוח הקטרקט. הוא אינו זהה במאפייניו לקטרקט המקורי, אך גם הוא גורם לראיה מעורפלת. התיקון שלו פשוט ומתבצע באמצעות לייזר.

לאחר ניתוח קטרקט, צפה שהראייה שלך תתחיל להשתפר תוך מספר ימים. ראייתך עשויה להיות מטושטשת בהתחלה כאשר העין שלך נרפאת ומתרגלת.

הצבעים עשויים להיראות בהירים יותר לאחר הניתוח מכיוון שאתה מסתכל דרך עדשה חדשה וצלולה. קטרקט הוא בדרך כלל בגוון צהוב או חום לפני הניתוח, ומקהה את מראה הצבעים.

בדרך כלל תראה את רופא העיניים שלך יום או יומיים לאחר הניתוח, בשבוע שלאחר מכן, ולאחר מכן שוב לאחר כחודש כדי לעקוב אחר הריפוי.

זה נורמלי להרגיש גירוד ואי נוחות קלה במשך כמה ימים לאחר הניתוח. הימנע משפשוף או לחיצה על העין.

הרופא שלך עשוי לבקש ממך ללבוש חבישה או מגן מגן ביום הניתוח. הרופא שלך עשוי גם להמליץ ​​ללבוש את החבישה במשך מספר ימים לאחר הניתוח ואת מגן העיניים כאשר אתה ישן במהלך תקופת ההחלמה.

הרופא שלך עשוי לרשום טיפות עיניים או תרופות אחרות למניעת זיהום, הפחתת דלקות והורדת לחץ התוך עיני. לפעמים, ניתן להזריק תרופות אלו לעין בזמן הניתוח.

לאחר מספר ימים, רוב אי הנוחות אמורה להיעלם. לעתים קרובות, ריפוי מלא מתרחש תוך שמונה שבועות.

צור קשר עם הרופא שלך מיד אם אתה נתקל באחד מהדברים הבאים:

  • אובדן ראיה
  • כאב שנמשך למרות השימוש בתרופות נגד כאבים ללא מרשם
  • אדמומיות עיניים מוגברת
  • נפיחות בעפעפיים
  • הבזקי אור או מספר נקודות חדשות (מרחפות) מול העין

רוב האנשים זקוקים למשקפיים, לפחות בחלק מהזמן, לאחר ניתוח קטרקט. הרופא שלך יודיע לך כאשר העיניים שלך נרפאו מספיק בכדי שתקבל מרשם למשקפי ראייה אצל אופטומטריסט. זה בדרך כלל בין חודש לשלושה חודשים לאחר הניתוח.

אם יש לך קטרקט בשתי העיניים, הרופא בדרך כלל מתזמן את הניתוח השני לאחר שהעין הראשונה נרפאה.

תוצאות ניתוח קטרקט

ניתוח קטרקט משחזר בהצלחה את הראייה אצל רוב האנשים שעברו את ההליך. אנשים שעברו ניתוח קטרקט עלולים לפתח קטרקט משני בעד 50% מהמקרים (וזה חלק צפוי מהתהליך). המונח הרפואי לתהליך זה ידוע בשם עכירות קופסית אחורית (posterior capsular opacification). זה קורה כאשר החלק האחורי של קפסולת העדשה – החלק של העדשה שלא הוסר במהלך הניתוח ושכעת תומך בשתל העדשה – הופך להיות עכור ופוגע בראייתך.

קטרקט משני מטופל בהליך לייזר פשוט של חמש דקות ללא כאבים הנקרא yttrium-aluminium-granat (YAG) קפסולוטומיה. בקפסולוטומיית לייזר מסוג YAG, קרן לייזר משמשת ליצירת פתח קטן בקופסית העכורה על מנת לספק נתיב ברור דרכו יכול האור לעבור.

קטרקט משני

לאחר ההליך, אתה בדרך כלל נשאר במשרד הרופא כשעה כדי לוודא שלחץ התוך עיני שלך לא יעלה אם כי זה לא חובה. סיבוכים אחרים נדירים אך יכולים לכלול לחץ תוך עיני מוגבר, היפרדות רשתית ובצקת במקולה של הרשתית.

חדשות ומאמרים בתחום של ניתוח קטרקט

מנתח קטרקט מומלץ

מנתח קטרקט מומלץ

מנתחי קטרקט הטובים ביותר לקראת ניתוח קטרקט רצוי לוודא שמי שמבצע את הניתוח הוא מנתח קטרקט מומלץ עם ניסיון רב בביצוע הפרוצדורה שכן בכל זאת מדובר בפעולה עינית עם סיכונים

לכתבה המלאה

ניתוח קטרקט שאלות

שאלות בנוגע לניתוח קטרקט

ניתוח קטרקט שאלות

יש לכם אודות ניתוח קטרקט שאלות? ניתוח קטרקט הוא ניתוח שכיח, פשוט ומשנה חיים. עם זאת, כל ניתוח מהווה החלטה גדולה ומשמעותית ועל כן צפויות לעלות שאלות חשובות בנוגע לפרוצדורה.

כמה זמן לוקח ניתוח קטרקט?

כל התהליך, מרגע כניסת המטופל ועד יציאתו מהניתוח לוקחת כשעתיים וחצי. הניתוח עצמו בדרך כלל לוקח 20-40 דקות אך כמובן שמושפע מגורמים רבים ביניהם חומרת הקטרקט וניסיון המנתח.

האם ניתוח קטרקט כואב?

ניתוח קטרקט אינו כואב אך תיתכן תחושת אי נוחות. רוב ניתוחי הקטרקט מבוצעים בהרדמה מקומית בלבד. במקרים נדירים יש צורך בביצוע הפעולה בהרדמה מלאה, והדבר נקבע בעת פגישת ההכנה לניתוח. כלומר- ברוב המקרים המטופל ער במהלך הניתוח ויכול לדבר, ובמידה וחש בכאב או אי נוחות יכול להתריע ולקבל חומרי הרדמה נוספים.

האם מדובר בניתוח חירום ? מתי הזמן הטוב ביותר לנתח?

קטרקט מתפתח באופן איטי והדרגתי ואיתו יורדת בהדרגה איכות הראיה. הזמן הנכון לבצע את הניתוח הוא כאשר הקטרקט מפריע לאיכות חיי המטופל. באופן מאוד נדיר קטרקט שטיפולו נדחה עלול להתקדם למצב המסכן את הראייה ומצריך התערבות דחופה.

מהן תופעות הלוואי של ניתוח קטרקט?

תופעת הלוואי השכיחה היא ראייה ברורה יותר. מאחר והקטרקט (שהינו עכירות בעדשה) חוסם קרני אור , בעת הסרתו העין תזהה יותר אור באופן יחסי ועל כן עלולה להיות תחושת רגישות לאור. כמו כן עלולה להיות ירידה בלחץ התוך עייני (IOP). ייתכן ויופיעו מעין "עצמים צפים" (floaters) או צורת סהר כהה בזווית הראיה אך הם בדרך כלל חולפים עצמונית בתוך כמה חודשים לכל היותר. בנוסף הניתוח יכול לגרום לעין יבשה באופן זמני, דבר שמטופל על ידי טיפות עיניים .

איך תהיה הראייה שלי אחרי הניתוח?

ניתוח קטרקט לפני ואחרי

ישנם כמה גורמים שעשויים להשפיע על כך למשל חומרת הקטרקט , המצב הבריאותי הכללי ומצב העין טרם הניתוח. טשטוש הראייה לאחר הניתוח נגרם בדרך כלל עקב נפיחות או בצקת של הקרנית. מצב זה הפיך ורוב המטופלים מדווחים על שיפור בראייה בתוך 24 שעות , עם שיפור הדרגתי במשך שבוע ועד שמונה שבועות לאחר הניתוח.

האם ניתוח קטרקט יכול לבטל את הצורך במשקפיים ?

במידה ותיבחר עדשה מסורתית חד מוקדית רוב האנשים יצטרכו משקפיים למרחק ולמשימות קרובות. אם תיבחר עדשה פרימיום- מולטי פוקאלית, קיימת סבירות טובה יותר לבטל או להפחית את הצורך במשקפיים. כאמור, לאחר הניתוח הראייה משתפרת במשך תקופה של כמה שבועות ועל כן רופא העיניים ימתין בטרם התאמת משקפיים במידה ויש בהן צורך.

האם ניתן לנהוג אחרי הניתוח?

הניתוח נעשה בהרדמה (מקומית בדרך כלל) ועל כן לאחר הניתוח לא ניתן לנהוג. עם זאת, לאור ההתאוששות המהירה והקלה יחסית ייתכן ותוכל לנהוג כבר אחרי יום-יומיים, כתלות כמובן בהתאוששות האישית.

האם הניתוח מתקן צילינדר (אסטיגמציה) ?

יש להתייעץ עם הרופא המנתח בנוגע לתיקון אסטיגמציה במהלך הניתוח , דבר אשר יאריך במעט את תקופת ההחלמה אך עשוי לשפר את אורח החיים של המטופל. עדשה טורית מפחיתה ואף פותרת לחלוטין את בעיית הצילינדר במקביל לתיקון הקטרקט.

מה הסיכוי שניתוח קטרקט יסתבך?

ההליך הרפואי להסרת קטרקט והשתלת עדשה מלאכותית הוא בעל 98% הצלחה. כיום קיימות גם טכנולוגיות חדשות כמו ניתוח קטרקט בלייזר שמחליף שלבים ידניים רבים של הניתוח ומספק רמת דיוק גבוהה יותר. למרות שמדובר בניתוח שכיח ופשוט לכל הליך ישנם סיכונים. הסיבוכים נעים בין תופעות לוואי קלות, בדרך כלל זמניות ועד סיבוכים שמהווים סכנה לראייה. למרבה המזל, סיבוכים משמעותיים הם נדירים ביותר וכוללים זיהום, נפיחות ברשתית, דימום והיפרדות רשתית. מטופלים שלהם מצבים רפואיים קיימים כגון סכרת, לחץ דם גבוה, דקות כרוניות וזיהומים כרוניים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סיבוכים. 98% מהאנשים עוברים את הניתוח ללא סיבוכים ומעל 95% יחוו שיפור משמעותי בראייה. על כן יש חשיבות לביצוע הבדיקות טרום הניתוח לקביעת הסיכון הניתוחי.

האם הניתוח הוא לכל החיים? או שיש לחזור עליו?

העדשה שהמנתח משתיל בעין במהלך הניתוח היא עמידה ואין צורך להחליפה כל החיים. עם זאת, לעיתים הקפסולה שמחזיקה את העדשה עלולה להפוך לעכורה בעצמה , דבר אשר חוסם את הגעת קרני האור אל הרשתית מבעד לעדשה, ממש כמו הקטרקט הראשוני. ניתן להשתמש בלייזר על מנת לסלק את השכבה העכורה שמפריעה. חשוב לציין כי לא מדובר בחזרת הקטרקט שכן העדשה הטבעית הוסרה. מדובר בקפסולה שמחזיקה את העדשה.

מתי ניתן לטייל אחרי ניתוח קטרקט?

כדאי להישאר באזור לפחות 7-10 ימים לאחר הניתוח ולעיתים אף יותר בהתאם למצב של כל מטופל ובתיאום עם הרופא המטפל. לאחר מכן בטוח לנסוע בכל אמצעי התחבורה, כולל טיסות.

 

author avatar
פרופ מייקל מימוני מנהל יחידת קרנית, מחלקת עיניים, קריה רפואית רמב"ם
פרופ' מייקל מימוני הינו מנהל יחידת הקרנית במחלקת עיניים בקריה רפואית רמב״ם ופרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון. הוא מכהן כיושב ראש חוג קרנית של ישראל מטעם איגוד רופאי העיניים הישראלי. פרופ' מימוני נבחר כרופא עיניים מוביל בתחומו (קרנית) בשנים 2023 ו2024 (שנתיים ברציפות) לפי דירוג של duns 100 המבוסס על ידי סקר בקרב כלל רופאי העיניים בישראל.